Mag het iets eenvoudiger?

HP-baas Alain Sohet pleit namens de sector voor een versoepeling van de regels voor het toekennen van een openbare aanbesteding.

HP-baas Alain Sohet pleit namens de sector voor een versoepeling van de regels voor het toekennen van een openbare aanbesteding.

Hij deed dat ietwat onverwacht naar aanleiding van de uitreiking van de eGov Awards 2008, een initiatief van eventorganisator TMAB en Roularta (Business ICT en Data News).

Bedrijven die willen intekenen op een openbare aanbesteding, moeten aanhikken tegen uiterst strikte reglementeringen, zoals SOX voor Amerikaanse, beursgenoteerde bedrijven of IFRS in Europa. Vooral boetes bij niet naleving van bepaalde verplichtingen, liabilities of problemen met intellectuele eigendom wegen zwaar. En die verplichtingen waren tot hiertoe niet vatbaar voor onderhandeling. Maar in de bedrijfsbalans mag de waarde van een contract maar worden opgenomen als het contract volledig uitgevoerd is en elk mogelijk risico vermeden werd. “Als het zo doorgaat, dreigen bedrijven niet langer in te gaan op opdrachten van de overheid,” oordeelt Alain Sohet voor wie zowel de overheid als de bedrijven dan verliezende partij worden.

Sohet stelt voor dat de hele sector, desgevallend in het kader van de branchevereniging Agoria, zich grondig zou bezinnen over een aanpassing van de toekenningsprocedures. De ict-sector gaf een voorzet, de bal is nu in het kamp van Agoria et minister voor Ondernemen Van Quickenborne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content