Mag het iets meer zijn?

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Het zat er altijd geheid bij, dat ene zinnetje na het wegen van een half pond kipkap of geperste kop.

Het zat er altijd geheid bij, dat ene zinnetje na het wegen van een half pond kipkap of geperste kop. ‘Of het iets meer mocht zijn?’, vroeg beenhouwer Albert. De brave man keek altijd even tersluiks op, maar wist bij voorbaat het antwoord. Natuurlijk mocht het altijd wat meer zijn. Het werd bij het buiten gaan trouwens steevast gecompenseerd met een sneetje salami of ander vleselijk genot.

En warempel, ook voor 2011 mag het iets meer zijn natuurlijk. Ook dat zeggen we elk jaar wellicht. Ook in 2010 bijvoorbeeld, terecht trouwens. En toch, als we even in de cijfers van het zogenaamde rampjaar 2009 duiken, dan valt één en ander nog best mee. De duizend grootste ict-bedrijven in België pakten uit met een gezamenlijke omzet van net geen 32 miljard euro. Dat is zowat 300 miljoen euro minder dan in 2008, maar wat blijkt? De winst ging er in totaal met 300 miljoen euro op vooruit. Samen stonden ze voor een toegevoegde waarde van 12,2 miljard euro, duidelijk een gevolg van reorganisaties en doorgedreven besparingen.

De ict-sector hield dus toch nog behoorlijk stand, ook in 2010. Dat was nog geen ‘grand cru’ jaar, maar de jongste vier maanden zien we toch dat onze biotoop opnieuw aantrekt, voorzichtig, gestaag maar beslist. Analisten houden er rekening mee dat ook volgend jaar 3 tot 4 procent meer zal uitgegeven worden aan ict-producten en diensten. Banken en financiële instellingen investeren opnieuw. Het is afwachten hoe sterk de overheid de knip op de beurs zal zetten. Ook zij zal moeten beseffen dat een toenemende informatisering voor forse besparingen kan zorgen. Want het mag altijd iets meer zijn, toch?

Het volledige Data News team wenst u, uw familie en vrienden een interessant, een vernieuwend en vooral plezierig 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content