Maggie De Block wil doktersbriefjes digitaliseren tegen 2018

© BELGA
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil de witte en groene briefjes die u meekrijgt bij de dokter afschaffen en vervangen door een elektronische versie. Dat vertelde ze vanochtend op Radio 1.

Tegen 2018 moeten de witte en groene doktersbriefjes verleden tijd zijn en wordt de terugbetaling een volledig gedigitaliseerd proces. “Het wordt mogelijk om op een veilige manier de rekening van de dokter rechtstreeks naar het ziekenfonds te sturen zodat de patiënt rechtstreeks terugbetaald wordt op zijn bankrekening”, zei minister De Block op Radio 1. Alleen wie er zelf nog uitdrukkelijk om vraagt, zal alsnog een doktersbriefje meekrijgen.

Volgens de minister wordt er druk gewerkt aan de computersystemen die dit alles mogelijk moeten maken. Tegen 2018 moet de overgang een feit zijn. Een jaar eerder moet ook het elektronische arbeidsongeschiktheidsattest het papieren doktersbriefje vervangen. En later worden ook de blauwe getuigschriften van specialisten elektronisch. Ook de voorschriften van de dokter zullen rechtstreeks naar de apotheker gestuurd worden: dat systeem (Recip-e) bestaat al maar nog lang niet alle apothekers maken er gebruik van.

Softwarebedrijven meteen betrokken

Bij de invoering eerder dit jaar van de derdebetalersregeling voor patiënten met financiële problemen bleek er een probleem te zijn met de software. Zal de software in 2018 wel klaar zijn om de briefjes te vervangen, vroeg Radio 1 zich nog af? “In tegenstelling tot de introductie van de derdebetalersregeling worden de softwarebedrijven er nu meteen betrokken en niet pas als de wetgeving rond is”, aldus de minister.

Het digitaliseren van de briefjes maakt trouwens deel uit van een groter plan van e-gezondheid. Zo zullen patiënten vanaf 1 januari 2018 ook hun persoonlijk gezondheidsdossier online kunnen raadplegen. De minister geeft later vandaag meer tekst en uitleg op een persconferentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content