Magnette blaast warm en koud over gerechtelijk onderzoek Belgacom

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette had in de bevoegde Kamercommissie eerst bevestigd dat er een gerechtelijk onderzoek is geopend naar sponsoringactiviteiten van Belgacom. Nadien kwam hij op die woorden terug.

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette had in de bevoegde Kamercommissie eerst bevestigd dat er een gerechtelijk onderzoek is geopend naar sponsoringactiviteiten van Belgacom. Nadien kwam hij op die woorden terug.

Magnette, ondervraagd door de Kamerleden Catherine Fonck (cdH), Valérie De Bue (MR), Ronny Balcaen (Ecolo), David Geerts (sp.a) en Tanguy Veys (Vlaams Belang), bevestigde in de Kamercommissie eerst het gerechtelijk onderzoek, maar kwam nadien terug op die woorden. Hij zei “geen enkele aanwijzing te hebben om een onderzoek over de sponsoractiviteiten van Belgacom te bevestigen of te ontkennen”. Vooral de volgende zin is daarbij van belang: “Indien ik over deze elementen zou beschikken, komt het mij niet toe om hierover te communiceren, gezien de scheiding der machten”, liet de minister bij monde van zijn woordvoerster weten aan het persagentschap Belga.

Volgens eerder krantenberichten focust het gerechtelijke onderzoek waarvan sprake op vier sponsoringsprojecten: het Ethias Trophy tennistornooi, voetbalclub Bergen, het Internationaal Festival van de Liefdesfilm en Bergen Europese Culturele Hoofdstad 2015. Die informatie bevestigde Magnette niet, ook niet in de Kamercommissie.

“Suggesties?” Het (eventuele) onderzoek komt bovenop de commotie rond ceo Didier Bellens. Die werd vorige week in de Kamer een tweede keer op de rooster gelegd over de zaak en kon de parlementsleden niet overtuigen. Paul Magnette herhaalde in de commissie nogmaals zijn ergernis over het dossier. Twee weken geleden maakte hij dit ook al in het halfrond duidelijk.

Magnette maakte de vragenstellers echter ook duidelijk dat hij moet werken binnen de limieten van de wet van 1991 op de overheidsbedrijven. Dit gaat niet om een zaak van voogdij, maar om sociaal recht, beklemtoonde hij, eraan toevoegend dat de hoorzitting in de Kamer geen enkel zwaarwichtig feit of leugen aan het licht heeft gebracht waartegen hij kan optreden. “Indien jullie ideeën of suggesties hebben om op te treden binnen de wet: ik ben één en al oor”, klonk het.

Meer in het algemeen beklemtoonde Paul Magnette dat het belangrijk is dat Belgacom zijn reputatie hoog houdt. Tijdens een onderhoud met Bellens heeft de minister de ceo alvast diets gemaakt dat de nodige sereniteit in de arbeidsrelaties belangrijk is.

Wat de sponsoring betreft liet Magnette nog weten dat hij de regels voor alle overheidsbedrijven onder de loep gaat nemen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content