Mainframe Linux user group herleeft

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Linux op de mainframe is rijp voor productieomgevingen, leert een heroplevende gebruikersgroep.

Linux op de mainframe is rijp voor productieomgevingen, leert een heroplevende gebruikersgroep.

In een gezamenlijke vergadering van de Information Management User Group (IMUG) en de GSE z/Linux workgroup Belux werd de aandacht gevestigd op Linux als een volwaardige productie-omgeving op de mainframe, in casu z/Linux op IBM’s System z in combinatie met zVM (de virtuele omgeving, waarmee IBM al ervaring heeft sinds de jeugddagen van de mainframe) en de IFL (de Integrated Facility for Linux processor).

De voorzitter van de workgroup, Carlo Werbrouck, schetste hoe zijn organisatie, de Groep P&V, de front-end productiesystemen op meer dan 30 Linux images draait (op IFL materiaal, wat Werbrouck wel een noodzaak acht). Linux op de mainframe deed zijn intrede bij Groep P&V in 2003, maar nam pas vanaf 2008 een hoge vlucht (na het doorlopen van een leercurve bij de Groep P&V en het meer matuur worden van het product zelf). Sindsdien zijn hierop toepassingen gebouwd met onder meer producten als Websphere en MySQL. Werbrouck ziet voorts voordelen dank zij lagere licentiekosten en een consolidatie op systemen die hun betrouwbaarheid hebben bewezen. “Het is en blijft een strategisch product”, klinkt het duidelijk, onder meer omdat het management voor bedrijfskritieke toepassingen resoluut voor de mainframe kiest. Linux moet daarbij helpen om ook jongeren belangstelling in de mainframe te doen krijgen.

Bij IBM zelf vertaalt zich dat in een aanbod van ‘Linux only’ Enterprise Linux Servers op basis van het System z platform, waarvoor ook in bedrijven zonder mainframe-ervaring een ‘case’ kan worden gemaakt “met terugverdienperioden van één tot twee jaar”, aldus Eric Michiels, executive IT architect Enterprise Computing bij IBM Belgium.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content