Malafide WhatsApp-versie kon ongestoord in Play Store blijven

© Belga

Gebruikers van Reddit hebben een malafide versie van WhatsApp geïdentificeerd. De app werd al een miljoen keer gedownload in de Play Store voor ze werd geschrapt.

De app ziet er perfect legitiem uit en leek ook te zijn uitgegeven door WhatsApp Inc. Maar in praktijk bevatte de app advertenties waardoor de echte uitgever van de app inkomsten kon genereren.

De app werd volgens The Register ontdekt door enkele Reddit-gebruikers. Een van hen decompileerde de app en stelde vast dat ze vrijwel identiek is aan het origineel, met uitzondering van de advertenties en het feit dat er een tweede app zonder naam en met blanco logo werd geïnstalleerd. Ook bevatte de naam van de uitgever (WhatsApp Inc.) een onzichtbare spatie. Zo was deze moeilijk te onderscheiden van de originele app.

Google heeft de app inmiddels verwijderd uit de Play Store, maar daar werd ze al een miljoen keer gedownload. Google heeft wel controlemechanismen voor apps in zijn store, maar die bleken de afgelopen maanden al meermaals onvoldoende te zijn om sommige malafide toepassingen te weren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content