Maleisië bestrijdt stropers met videogames

© Thomas Breuer

Maleisië bestrijdt stropers met videogames. De software van computerspelletjes helpt het gedrag van stropers te voorspellen.

Tijgers, neushoorns en andere dieren bescherm je het best tegen stropers door veel en vaak boswachters op pad te sturen. Maar de betrokken diensten beschikken daarvoor over te weinig middelen.

Maleisië pakt het daarom subtieler aan en maakt gebruik van computertechnologie. Computermodellen kunnen het gedrag van stropers voorspellen en maken zo gerichtere patrouilles mogelijk.

Artificiële intelligentie

Die computermodellen komen uit videogames. Het gaat om een vorm van artificiële intelligentie (AI) die het gedrag van de tegenstander analyseert en zo beter leert kennen.

In 2013 ontwikkelden onderzoekers uit de VS, Singapore, Nederland en Maleisië een AI-toepassing voor natuurbescherming, PAWS (Protection Assistant for Wildlife Security). Na een testfase wordt die nu gebruikt door twee organisaties in Maleisië.

PAWS maakt gebruik van gegevens van patrouilles, complexe topografische data en data over routes die dieren vaak volgen. Hoe meer aanwijzingen van stroperij PAWS te verwerken krijgt, hoe beter het patronen in het stropersgedrag leert kennen.

Gerichtere patrouilles

Dat leidt tot gerichtere patrouilles. Nu al zien Panthera en Rimbat, de twee organisaties die PAWS gebruiken, het aantal aanwijzingen van stroperij tijdens hun patrouilles stijgen, net omdat ze vaker op de juiste plaats komen.

PAWS brengt ook een willekeurige volgorde aan in de patrouille-routes die het voorstelt, zodat ook het gedrag van de boswachters niet te voorspelbaar wordt.

De technologie biedt ook mogelijkheden om illegale houtkap op te sporen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content