Malware maakt van je koptelefoon een afluisterapparaat

. © .
Wim Kopinga Freelance journalist

Door de ontwikkeling van nieuwe malware hebben onderzoekers het voor elkaar gekregen om een koptelefoon omgekeerd te gebruiken, zodat hij als afluisterapparaat werkt.

Israëlische onderzoekers van de Ben Gurion-Universiteit hebben daarvoor een manier gevonden, schrijft Wired. Want het is al langer bekend dat een koptelefoon omgekeerd gebruikt kan worden.

Door dit te doen worden trillingen in de lucht waargenomen die omgezet worden in elektromagnetische signalen. Die zijn vervolgens af te spelen als audio. Dit is precies het tegenovergestelde van wat de speaker in een koptelefoon normaal doet.

Audiochips van RealTek

De onderzoekers hebben nu een nieuwe malware ontwikkeld die hier misbruik van maakt. Ze doen dit door in te breken op de audiochips van RealTek. Deze zitten in bijna alle laptops en pc’s en bevatten een functionaliteit die het outputkanaal om kan zetten tot een inputkanaal, waardoor een speaker in een microfoon transformeert. ‘Dit maakt bijna iedere computer die nu bestaat kwetsbaar voor een aanval’, zegt een van de onderzoekers tegen Wired.

Geen oplossing

RealTek heeft nog niet gereageerd op de ontdekking. Volgens de onderzoekers zit de kwetsbaarheid in de chips, waardoor een software-update weinig uit zal halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content