Man die gsm-codes niet aan speurders wil geven, krijgt vrijspraak

© Reuters

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag een man vrijgesproken die weigerde de decodeercodes van zijn telefoon aan de speurders te geven. “Iedereen heeft het recht te zwijgen, enkel producenten van software of hardware worden door de wet verplicht mee te werken met het gerecht”, zei zijn advocaat Johan Platteau.

De man werd in het kader van een drugsdossier door een Mechelse onderzoeksrechter gevraagd de decodeercodes van zijn BlackBerry PSP te overhandigen, zodat deze kon worden uitgelezen. De man beweerde deze niet meer te kennen, waarop hij door de onderzoeksrechter in voorhechtenis werd geplaatst.

Zwijgrecht

“Er is een Belgische wet die ‘derden’ verplicht mee te werken met het gerecht, maar daarmee bedoelt men producenten van software en hardware of operatoren”, zei Platteau. “Een inverdenkinggestelde mag zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht, dat is zo bepaald door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Blijkbaar wil een Mechelse onderzoeksrechter dit nu strafbaar maken, waardoor ook advocaten die hun cliënt aanraden zich op hun zwijgrecht te beroepen, medeplichtig kunnen worden aan een misdrijf.”

Volgens Platteau kon deze zaak dan ook een gevaarlijk precedent scheppen. De aanklacht tegen de man luidde: “het weigeren van het ter beschikking stellen van info om computergegevens te decoderen”. Het Openbaar Ministerie had acht maanden effectieve celstraf gevorderd, maar de rechtbank meent dat de man het recht heeft medewerking te weigeren en sprak hem vrij.

Partner Content