Manke e-systemen fiscus stuiten op kritiek

© iStock

De deadline voor het indienen van de aangifte voor de vennootschapsbelasting is dinsdag. Maar zaterdag begaven de elektronische diensten van de fiscus het urenlang. ‘De onderhoudswerken zijn nodig’, meent de woordvoerder van Financiën.

Dinsdag is de deadline voor het indienen van de aangifte voor de vennootschapsbelasting. Maar de elektronische diensten van de fiscus waren zaterdag urenlang buiten dienst. ‘Van slechte timing gesproken’, klinkt het bij de boekhoud- en accountantskantoren in De Tijd. Maar volgens de woordvoerder van Financiën in de krant zijn de onderhoudswerken nodig.

‘Invoeren aangiftes gaat te traag’

Biztax, Tax-on-Web, Intervat, de elektronische diensten van de fiscus stuiten op veel kritiek van de boekhouders, omdat het invoeren van aangiftes veel te traag gaat. ‘Het e-systeem werkt aan het tempo van een computer in de jaren ’80’, maakt een boekhouder in De Tijd de vergelijking.

Op 30 september verstrijkt de deadline voor de elektronische aangiftes voor de vennootschapsbelasting, maar het volgens boekhouders reeds trage systeem, liet het zaterdag/gisteren bovendien urenlang afweten.

Het onderhoud van de diensten zou tussen 7u ’s morgens en 12u duren, maar voor de middag werd dat al uitgesteld tot 15u. Een oplossing bleef uiteindelijk uit tot 17u, verwijst de krant naar berichten van de fiscus.

‘Investeren in software en hardware’

Een netwerkincident bleek de boosdoener waarna de e-systemen geüpdatet moesten worden, zo luidde het in een nieuwsbrief van het Instituut voor de Accountants en Belastingconsulenten (IAB) aan de boekhouders. Eerder in september werden de diensten al stilgelegd voor het driemaandelijks onderhoud.

Het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) zegt in de krant dat de fiscus dringend moet investeren in software en hardware. Waarop woordvoerder van Financiën, Francis Adyns reageert dat onderhoudswerken niet vermeden kunnen worden. ‘Elk groot bedrijf moet dat doen. We verwittigen trouwens altijd ruim op voorhand.’ De Tijd voegt er nog aan toe dat een volgend onderhoud begin december gepland is. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content