Mark Zuckerberg: “Nu gaat Facebook om momenten delen, binnen 10 jaar moet het problemen oplossen”

© Reuters

Facebookstichter Mark Zuckerberg blikt op zijn profiel terug op een decennium Facebook (en kijkt vooruit naar het komende decennium).

“Vandaag is het de tiende verjaardag van Facebook. Het is een geweldige reis geweest tot dusver, en ik ben erg vereerd dat ik er deel van heb kunnen uitmaken. Erin slagen om het leven van zo veel mensen te raken, geeft een uitzonderlijk gevoel. Ik probeer er elke dag het beste van te maken om een zo groot mogelijke impact te kunnen bekomen.

Vaak vragen mensen mij of ik altijd al geweten heb dat Facebook zou worden wat het vandaag is. No way.

Ik herinner me de avond kort na de lancering van Facebook nog levendig. Ik was samen met vrienden pizza aan het eten op school. Ik vertelde hen dat ik stond te popelen om onze hele schoolgemeenschap met elkaar te helpen verbinden, maar op een dag moest iemand de hele wereld samenbrengen. Dat heb ik altijd belangrijk gevonden: mensen de macht geven om dingen te delen en met elkaar in contact te blijven, en om zelf hun eigen gemeenschap op te bouwen.

Als ik terugblik op de afgelopen tien jaar, stel ik mezelf één vraag: waarom zijn wij degenen geweest die het hebben gebouwd? Wij waren gewoon studenten, met minder middelen dan grote bedrijven. Zij hadden het even goed kunnen doen. Het enige antwoord dat ik kan bedenken: wij gaven er gewoon meer om. En dat doen we vandaag nog steeds.

Op het moment dat sommigen de belangrijkheid van een geconnecteerde wereld in twijfel trokken, waren wij aan het bouwen. Op het moment dat anderen de levensvatbaarheid van dit netwerk in twijfel trokken, was u blijvende contacten aan het leggen.

Ik ben nog meer opgewonden over de volgende tien jaar dan over de voorbije tien jaar. Die eerste tien jaar draaiden rond de start van dit netwerk. Nu hebben we de middelen om mensen van overal ter wereld te helpen bij het oplossen van grotere en belangrijkere problemen.

Vandaag heeft één derde van de wereldbevolking toegang tot het internet. In het volgende decennium is het onze verantwoordelijkheid om die andere twee derde te connecteren.

Vandaag gaan sociale netwerken over het delen van momenten. In het volgende decennium zullen ze u ook helpen bij het beantwoorden van vragen en het oplossen van complexe problemen.

Vandaag zijn er maar een paar manieren om onze ervaringen te delen. In het volgende decennium zal de technologie ons in staat stellen veel meer manieren te creëren om nieuwe ervaringen vast te leggen en naar buiten te brengen.

Het was fantastisch om zien hoe u onze tools hebt gebruikt om een echte community te bouwen. U heeft de gelukkige en pijnlijke momenten gedeeld. U heeft uit elkaar gegane families weer samengebracht en nieuwe families gesticht. U heeft nieuwe diensten gecreëerd. U heeft elkaar geholpen op zo veel manieren.

Ik ben erg dankbaar dat ik deze tools heb kunnen helpen bouwen voor u. Ik voel een diepe verantwoordelijkheid om u op de best mogelijke manier te blijven bedienen.

Bedankt om mij deel te laten uitmaken van deze reis.” (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content