Mark Zuckerberg wil 99 procent van Facebookaandelen wegschenken

Mark Zuckerberg, met boorling Max en echtgenote Priscilla Chan © Facebook
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Een week na de geboorte van zijn dochter Max kondigt Mark Zuckerberg aan dat hij op termijn het leeuwenaandeel van zijn fortuin zal wegschenken. “99 procent van de aandelen”, die momenteel 45 miljard dollar waard zijn (42 miljard euro), wil hij “in de loop van onze levens” wegschenken aan goede doelen en onderzoek.

Dat meldt de CEO van Facebook op zijn eigen Facebookpagina in een open brief aan zijn dochter, Max, die vorige week geboren werd.

“Je nieuwe leven is vol van belofte”, begint hij. “Zoals alle ouders willen we dat je opgroeit in een wereld die beter is dan de onze.”

“In vele opzichten wordt die wereld beter”, wat niet belet dat er nog talloze problemen blijven, zoals honger, ziekte, discriminatie, ongelijke toegang tot het internet.

“Om ervoor te zorgen dat jouw generatie in een betere wereld leeft, is er zoveel meer dat onze generatie kan doen”.

Daarin, schrijft hij, willen Priscilla Chan, de moeder van Max, en hijzelf “een klein aandeel” hebben.

Ze richten het Chan Zuckerberg Initiative op, met als doel de gelijk(waardig)heid van alle kinderen en de ontwikkeling van menselijk potentieel.

Mark Zuckerberg: “We maken 99 procent van onze Facebook-aandelen vrij, momenteel goed voor een waarde van 45 miljard dollar, om in de loop van onze levens bij te dragen aan deze missie”.

Voorkomen van ziekte

“We zullen ons eerst focussen op gepersonaliseerd onderwijs, het genezen van ziekte, het verbinden van mensen en het opbouwen van sterke gemeenschappen”.

Ook, schrijft hij, moet er veel meer geïnvesteerd worden in het voorkomen van ziekte.

Voor vele projecten is er, willen ze resultaat kennen, een langdurige investering nodig, over 5, 10 , 25 jaar, of zelfs langer. In dat soort langdurige financiering willen hij en Chan, die dokter en opvoeder is, voorzien.

“We zullen meer details verstrekken in de komende maanden”.

Volgens The New York Times verbindt Zuckerberg er zich toe “de komende drie jaar per jaar minstens voor 1 miljard dollar aan aandelen te verkopen of weg te geven”. Hoeveel hij ook wegschenkt, hij wil volgens die krant wel de meerderheid in het bedrijf behouden. In zijn open brief schrijft Zuckerberg dat hij nog “vele, vele jaren” wil aanblijven als CEO van Facebook.

Giving pledge

Zuckerberg volgt met zijn voornemen in de voetsporen van medemiljardairs als Bill Gates en Warren Buffet, die eerder hebben aangekondigd dat ze het gros van hun fortuin zullen wegschenken.

In 2010 had hij, zoals zij, de Giving Pledge ondertekend, waarbij hij zich ertoe verbond minstens de helft van zijn fortuin te zullen wegschenken.

Zuckerberg ondersteunde eerder deze week een initiatief van Gates voor schone energie. De CEO en zijn echtgenote hebben in de voorbije jaren forse donaties gedaan voor onderwijsprojecten, onder meer inzake kleuteronderwijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content