Mark Zuckerberg wil artificieel brein dat denkt als een mens

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Facebook-baas Mark Zuckerberg investeert, samen met acteur Ashton Kutcher en Tesla-medeoprichter Elon Musk, in de ontwikkeling van een artificieel brein dat denkt zoals een mens. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Het drietal heeft samen 40 miljoen dollar geïnvesteerd in een nieuwe vorm van artificiële intelligentie, die luistert naar de naam Vicarious. Deze software, die in ontwikkeling is bij een start-up uit San Francisco, bootst de menselijke neocortex na, het onderdeel van ons brein dat instaat voor cognitieve functies zoals taal, rekenen en redeneren.

De neocortex volledig nabouwen is onmogelijk, maar door slechts een klein deel ervan te simuleren, heeft Vicarious al heel wat bereikt: het bedrijf heeft een systeem gecreëerd dat afbeeldingen beter kan herkennen, en haalde vorig jaar het nieuws met een tool die Captcha’s, de letters en cijfers die je in veel webtoepassingen moet ingeven om te bewijzen dat je een mens bent, zou kunnen oplossen.

Het doel van de investeerders is wellicht om machines te bekomen die beter in staat zijn afbeeldingen te herkennen of taal te verwerken. “Een Siri dat ook effectief wérkt zoals het zou moeten”, aldus het technologietijdschrift Wired.


Ook IBM en Google zijn al een tijdje bezig met het verkennen van de mogelijkheden omtrent een artificieel brein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content