Mark Zuckerbergs Internet.org in zwaar weer: ‘Project is in strijd met principes netneutraliteit’

Mark Zuckerberg © Belga Image

Internet.org, het project waarmee geestelijke vader Mark Zuckerberg van Facebook mensen in ontwikkelingslanden van gratis internet wil voorzien, lijkt zich in woelig water te bevinden. Een aantal betrokken partijen in India, waar het project al loopt, hebben er de stekker uit getrokken.

In India loopt Internet.org al. De dienst wordt er geleverd via In India, het reliance network in de deelstaten Tamil Nadu, Maharashtra, Andhra Pradesh, Gujarat, Kerala en Telangana. De mensen in die regio’s kunnen profiteren van een gratis subset van het internet, die vooral gericht is op informatie.

Indiase bedrijven: ‘Internet.org is in strijd met principes netneutraliteit’

Maar enkele grote Indiase bedrijven, waaronder de reiswebsite Cleartrip.com en de mediagigant Times Group, hebben zich nu teruggetrokken uit het project. Zij stellen dat Internet.org ‘in strijd is met de principes van netneutraliteit’, omdat de gebruikers niet het hele internet ter beschikking krijgen, maar slechts een klein stukje ervan.

Zuckerberg repliceert: ‘Reactie Indiase bedrijven is misplaatst’

In een blogpost probeert Zuckerberg aan te tonen dat de reactie van de Indiase bedrijven ‘misplaatst’ is. In zijn optiek is het internet een van de krachtigste tools waar we anno nu over beschikken en moet iedereen – arm of rijk – daar van kunnen profiteren.

‘We geven de ‘basis’ van het internet gratis weg, en inmiddels hebben meer dan 800 miljoen mensen toegang. Allemaal in hun eigen taal. Waarom zou je daar tegen zijn?’, vraagt Zuckerberg zich af.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content