Markt mobiele chips groeit 18 percent

De globale markt van halfgeleiders stagneerde in 2012, maar de verkoop van mobiele halfgeleiders steeg met 18 percent. Dat meldt marktonderzoeksbureau The Linley Group

De globale markt van halfgeleiders stagneerde in 2012, maar de verkoop van mobiele halfgeleiders steeg met 18 percent. Dat meldt marktonderzoeksbureau The Linley Group.

In 2012 werden er voor een totaalbedrag van 31 miljard dollar aan mobiele chips verkocht, berekende de Amerikaanse marktonderzoeker The Linley Group. Dat betekent een stijging van 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook de volgende jaren verwachten de analisten van The Linley Group een stijging in de verkoop van mobiele halfgeleiders tot een bedrag van 39 miljard dollar in 2016.

Op eerste plaats in de totale verkoop van mobiele chips staat Qualcomm met een verkocht aantal van 249 miljoen stuks en een marktaandeel van 25 percent. Daarmee behaalt het voor de eerste keer een groter aandeel dan Apple. Qualcomm profiteert van de explosieve groei van goedkopere smartphones, met name in China en andere opkomende economieën.

“De verkopen van smartphone en tablet blijven omhoogschieten en creëren een vraag naar mobiele halfgeleiders die groeit in een sneller tempo dan de totale markt voor halfgeleiders,” zegt Linley Gwennap, oprichter van The Linley Group.

Dat blijkt ook uit het toenemend aantal mensen dat is aangesloten op het internet via mobiele apparaten. Uit cijfers van het Zweedse bedrijf voor webmonitoring Pingdom blijkt dat eind 2012 over de hele wereld 1,1 miljard mensen via smartphones aangesloten waren op het internet en dat er op dat moment bijna zeven miljard contracten waren afgesloten voor mobiele apparaten, waaronder mobiele telefoons, smartphones, tablets en ultrabooks. Dertien procent van het wereldwijde internetverkeer gebeurde eind 2012 door mobiele gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content