Marktaandeel iPhone in vrije val

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De verdeling van iPhones groeit trager dan ooit, die van Samsung-smartphones sneller dan ooit.

Het marktaandeel van de iPhone is in kwartaal één van dit jaar gezakt naar 18 procent, in vergelijking met 23 procent in dezelfde periode vorig jaar. Apple blijft wel groeien op de smartphonemarkt, maar langzamer dan de concurrentie. Het afgelopen jaar steeg de verscheping van iPhones met ongeveer 7 procent tot 37,4 miljoen stuks – de traagste groei ooit.
Samsung steeg met 56 procent tot een recordaantal van 69,4 miljoen smartphones – de snelste groei ooit. De Zuid-Koreaanse hardwaremaker heeft nu een marktaandeel van 33 procent (tegenover 29 procent vorig jaar).

Meer smartphones dan gewone gsm’s Dit alles blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Strategy Analytics. IDC bevestigt deze trend, en beweert ook dat er begin dit jaar voor het eerst meer smartphones dan traditionele mobieltjes verscheept waren.

Het voordeel van Samsung is dat het toestellen ontwikkelt voor verschillende marktsegmenten en in verschillende prijsklassen, terwijl Apple zich vooralsnog enkel op het ‘premium’-segment richt en op dat gebied zijn plafond lijkt te hebben bereikt. Volgens The Wall Street Journal staat er nu wel een goedkopere iPhone in de steigers, die later dit jaar nog uitgebracht wordt.

China grootste smartphoneverkoper Nog volgens IDC heeft China intussen de plaats van de VS ingenomen als grootste smartphoneverkoper. Met name de vraag naar ‘low-end’ smartphones groeit spectaculair in China.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content