Marktaandeel Windows XP groeit opnieuw

© Reuters

Elf maanden nadat Windows XP werd begraven doet het besturingssysteem het nog opmerkelijk goed. Het marktaandeel van de software stijgt zelfs een beetje.

XP werd op 8 april stopgezet. Het besturingssysteem werkt nog maar krijgt sindsdien geen enkele update meer, waardoor het in principe niet meer veilig is om te gebruiken op het web. Maar ondanks pogingen om gebruikers te laten upgraden blijven velen hun XP-computer gebruiken. Zo ziet The Register dat zowel Statcounter als Netmarketshare een stijging van het aantal XP-computers merken.

Bij Statcounter gaat het marktaandeel van 11,9 procent naar 12,23 procent. Bij Netmarketshare gaat het van 18,93 procent naar 19,5 procent. Beide tellers baseren hun metingen op de besturingssystemen die worden gebruikt bij het bezoek aan de sites die beide bedrijven monitoren. Dat verklaart ook de verschillen in de metingen.

Dat wil niet zozeer zeggen dat mensen nu terug naar XP grijpen, maar het toont wel aan dat Wndows XP een jaar na de vervaldatum nog steeds wordt gebruikt en niet in populariteit daalt. Mogelijk gaat het daarbij om reservetoestellen of een 2e of 3e laptop in huis waar de gebruiker geen geld aan wil geven voor een upgrade. Dat is echter niet zonder risico. Omdat het systeem geen veiligheidsupdates meer krijgt, kan zo’n toestel veel makkelijker worden gehackt.

Wel is het pijnlijk voor Microsoft om te zien dat Windows 7 ongeveer de helft van de markt inpalmt terwijl Windows 8.1, de recentste versie van Windows, lager scoort dan Windows XP. Mogelijk komt daar vanaf eind dit jaar verandering in met de release van Windows 10. Die wordt voor consumenten met Windows 7, 8 of 8.1 gratis in het eerste jaar, wat velen zal motiveren om snel te upgraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content