Marokko groeit snel in outsourcing

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Capgemini verwacht 40 procent meer off-shoring naar Marokko in 2014. HP-CDG ziet dezelfde trend.

Capgemini verwacht 40 procent meer off-shoring naar Marokko in 2014. HP-CDG ziet dezelfde trend.

De informatica- en communicatiemarkt (ICT) in Marokko is booming. Algemeen directeur Moncef Benabdeslam van Capgemini Morocco schat de groei er op 20 procent. Zijn eigen bedrijf verwacht het aantal werknemers te verdubbelen tegen 2015 tot 1500.

De groei in de voorbije twee jaren was 35 procent per jaar, zei hij. In 2014 en 2015 verwacht hij 40 procent per jaar. Hetzelfde geluid bij CEO Chafik Sabiry van de Marokkaanse joint venture HP-CDG. Hij verwacht van zijn huidige 900 personeelsleden naar 1500 te gaan in de komende drie jaar.

Ter vergelijking: in de Belgische ICT-markt verwachtte Pierre Audoin Consultants begin dit jaar een groei van 1,9 procent in 2013 en 3,3 procent in 2014.

Benabdeslam en Sabiry spraken op het jaarlijkse congres van de Belgische afdeling van de European Outsourcing Association. Hun bedrijven profiteren van de groeiende populariteit van outsourcing in Franstalig Europa en dan vooral in Frankrijk.

Volgens Sabiry van HP-CDG is Frankrijk een late starter in outsourcing en ligt het accent er nog vooral op het verminderen van kosten, vergeleken met landen als Groot-Brittannië en de VS, waar die besparingen al gerealiseerd zijn. “Er is ook een grote weerstand”, erkende Sabiry.

“Ondanks het belang van lagere kosten, is er een grote weigerachtigheid om de business te verplaatsen, omwille van de sociale impact”.

Capgemini startte in Marokko in 2007 onder impuls van de Marokkaanse regering, die van outsourcing en de IT-sector een speerpunt van haar industriële politiek heeft gemaakt. De grootste vestiging is Casablanca, maar Capgemini wil in 2015 ook 500 mensen hebben in Rabat. Doel blijft de Franse markt.

“In het begin waren het projecten voor 10-20 mensen, nu gaan we meer en meer naar grote deals. Recent wonnen we een contract met een telecomoperator voor 150 mensen”, zei Benabdeslam.

India blijft het zwaartepunt in de offshoring capaciteit van Capgemini, dat ook centra heeft in Latijns-Amerika en Oost-Europa.

De HP-CDG joint venture startte voor de Franse markt, maar heeft tegenwoordig bredere ambities. Van activiteiten in klantendienstverlening is het bedrijf uitgebreid naar ontwikkeling van toepassingen, en niveau 2 en 3 support van infrastructuren (virtualisatie, databases, SAP) – nu 30 procent van de omzet, volgens Sabiry.

Recent is daar business process outsourcing voor een wereldwijde ‘hospitality’ speler bijgekomen. Eerst in het Frans, later Spaans en nu zelfs Duits, Nederlands, Italiaans en Portugees. Cloud, mobiliteit en big data zijn de volgende punten op de agenda, naast de uitbouw van vertikale specialisaties.

Capgemini Morocco verwacht ook meer werk te krijgen vanuit België dankzij zijn stevige klantenbasis onder de labels Capgemini en Sogeti.

“België blijft een moeilijk verhaal voor de outsourcing naar Marokko omdat je hier altijd wel wat Nederlands en Engels nodig hebt. Taal blijft hun belangrijkste probleem, naast het vinden van talent”, zegt voorzitter Dominique Kindt van EOA Belgium.

Partner Content