Marriott wil persoonlijke wifi-hotspots in hotels verbieden

© istockphoto.com
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Als het van hotelgroep Marriott afhangt, worden persoonlijke wifi-hotspots binnenkort verboden in hotels. Marriott schermt met argumenten rond security en performantie.

De Amerikaanse telecomregulator FCC (‘U.S. Federal Communications Commission) spreekt zich binnenkort uit over het al dan niet blokkeren van persoonlijke wifi-hotspots in hotels. Onder meer Marriott International is daar een grote voorstander van. Volgens de hotelgroep zorgen zulke ‘mifi’-oplossingen voor vertragingen en performantieproblemen op de eigen – commercieel geëxploiteerde – draadloze netwerken van de hotels. Maar ook rond security ziet Marriott problemen.

Zo zou via die mobiele hotspots een aanval op het hotelnetwerk kunnen uitgevoerd worden, of zouden hotelgasten misleid kunnen worden. Een nietsvermoedende zakenreiziger of toerist zou zo mogelijk zijn persoonlijke gegevens kunnen laten ontfutselen via een ‘nep’ wifi-hotelnetwerk.

Voor- en tegenstanders

Of Marriott zijn zin krijgt, is echter lang niet evident. In oktober kreeg Marriott nog een fikse boete opgelegd van de FCC, na klachten van hotelgasten die hun eigen wifi-oplossingen geblokkeerd zagen.

Microsoft en CTIA lieten eerder al verstaan dat ze het gelobby van Marriott bij FCC niet steunen. Maar de hotelketen vond pas wel steun bij Cisco, zo meldt IDG. Cisco ziet geen probleem in het gebruik van eigen wifi-hotspots in publieke locaties, maar wél in bedrijven. Volgens het netwerkbedrijf moeten ondernemingen het recht hebben om hun eigen (wifi-)netwerken te beschermen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content