Marsjeep Spirit heeft computerproblemen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Een computer die spontaan heropstart? Dat gebeurt weleens – zélfs in de Amerikaanse Marsjeep Spirit.

Een computer die spontaan heropstart? Dat gebeurt weleens – zélfs in de Amerikaanse Marsjeep Spirit.

Een computer die zonder aanwijsbare reden zichzelf herstart: we hebben het wel al vaker meegemaakt in desktop-pc’s en laptops. Het grote probleem met zulke ‘defecten’ is dat je doorgaans niet goed weet naar wie of wat je de beschuldigende vinger moet wijzen.

Ook bij de NASA kunnen ze er van meespreken. Afgelopen weekend startte de computer van de Amerikaanse Marsjeep Spirit tot twee keer toe opnieuw op. Dat maakte het vluchtleidingscentrum in California, het Jet Propulsion Laboratory (JPL), bekend.

De NASA onderzoekt nu de doorgestuurde gegevens in een poging te achterhalen wat precies de reden was. Aan de batterijen van de zeswieler zou het alvast niet gelegen hebben:die waren voldoende opgeladen. Mogelijk ligt een softwareupdate aan de basis van het probleem. Vreemd is dan wel dat Opportunity, een tweelingbroeger van Spirit, geen last heeft van het computerprobleem.

“Wij zijn er ons wel bewust van de realiteit dat wij een verouderende jeep hebben en dat er hier ouderdomseffecten kunnen meespelen”, zei projectmanager John Callas in het communiqué. Of misschien waren het wel gewoon Marsmannetjes die op ctrl+alt+del gedrukt hadden?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content