Massaal verlies mobieltjes in taxi’s

© Belga
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De klassieke Londonse taxi’s lijken wel zwarte gaten die mobieltjes aantrekken en doen verliezen, aldus securitybedrijf ESET.

Een enquête van security-softwarebouwer ESET bij Londonse taxichauffeurs leert dat een taxichauffeur jaarlijks gemiddeld een achttal verloren mobiele telefoons in zijn voertuig aantreft. Dat betekent jaarlijks een 192.000 verloren toestellen, of dagelijks een 520 toestellen. Daarvan blijken overigens de helft volledig open, zodat alle informatie – ook vertrouwelijke – meteen leesbaar is, aldus ESET. Aangezien smartphones in toenemende mate de functie van computers vervullen, inclusief gebruik voor bancaire verrichtingen, aankopen en betalingen, is dit geen goed nieuws. ESET en zowat alle security experten adviseren dan ook om mobiele toestellen minstens met een wachtwoord te beveiligen, en bij voorkeur alle lokale data te encrypteren en een ‘wissen vanop afstand’-functie te voorzien.

Eerlijke taxichauffeurs

Uit de enquête blijkt overigens wel dat de taxichauffeurs behoorlijk eerlijk met de gevonden toestellen omgaan, met 68 procent van hen die niet gaan rondsnuffelen in zo’n open toestel. Beschermde toestellen openen ze niet, maar heel wat taxichauffeurs menen wel dat hun kinderen of jonge familieleden zo’n toestel kunnen kraken. Ongeveer 60 procent van de chauffeurs wachten tot de eigenaar het toestel opbelt, naast 25 procent die het toestel bij de politie inleveren en 14 procent die zelf de eigenaar contacteren.

Bij de enquête bleek tevens dat onder de meest opmerkelijke gevonden voorwerpen zich onder meer… de aktentas van het hoofd van de NAVO bevond…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content