Mastercard en Mobistar starten proefproject NFC-betalingen

© Thinkstock
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Mastercard en Mobistar lanceren een proefproject rond mobiele en contactloze betalingen via een nfc-chip in de simkaart.

Mastercard lanceert een proefproject rond een nieuwe manier van mobiel betalen. Vanaf vandaag kan het personeel van Mastercard in België in een aantal omringende winkels en horecazaken mobiel en contactloos betalen met de smartphone. Wat het project zo speciaal maakt, is dat de nfc-technologie (near field communications) in de simkaart ingebouwd is. Het project verloopt in samenwerking met Mobistar, dat later dit jaar de betaaloplossing ook aan de eigen werknemers zal voorstellen.

PrePay Solutions is de financiële partner in het project die de Mastercard-prepaidkaarten verwerkt. De eigenlijke nfc-simkaarten en cardlets voor de contactloze mobiele betalingen zijn van de hand van Oberthur Technologies. Penrillian tot slot neemt de technologische ondersteuning van de betalingen voor zijn rekening.

Wie via dit systeem betaalt, doet dat door bij het afrekenen de smartphone op maximaal 4 centimeter afstand van de contactloze betaalautomaat te houden. Uiteraard moeten handelaars en horecazaken dus ook een compatibele nfc-terminal installeren. Voor bedragen tot en met 25 euro hoeft de klant geen pincode in te toetsen, waardoor het een alternatief voor Proton kan zijn dat eind dit jaar definitief begraven wordt.

Patti Verdoodt, woordvoerder van Mobistar, verduidelijkt dat dit proefproject los staat van Sixdots: de standaard voor mobiele betalingen waarvoor alle Belgische grootbanken en mobiele operatoren zich engageren. Dat platform moet begin volgend jaar definitief uit de startblokken schieten.

Meer over mobiele betalingen in België leest u in Data News 14 van 19 september 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content