Mastercard toont ‘bijna onkraakbare’ kredietkaart

Met deze kredietkaart hopen Mastercard en Dynamics je fysieke transacties beter te beveiligen. © .

Een kredietkaart die enkel gegevens laat lezen als jij dat aangeeft. Daarmee hoopt Mastercard dieven en fraudeurs weg te houden. Al is het vooral een Amerikaans verhaal.

De nieuwe kredietkaart werd voorgesteld op CES en is een samenwerking met Dynamics. In de kaart zit een chip, een kleine display en enkele knoppen en leds verwerkt, maar ze blijft compatibel met bestaande oplossingen. Volgens beide bedrijven gaat het om een ‘bijna onkraakbare bevieliging’

De extra bescherming bestaat uit drie delen:

  • Je kan de kaart pas gebruiken nadat je zelf de juiste code op de kaart ingeeft. Je kredietkaartnummer is dus niet leesbaar wanneer je niet van plan bent de kaart te gebruiken.
  • Bij elke transactie wordt een dymanische CVC1 code gegenereerd en op de magnetische strip geplaatst. Dat moet er voor zorgen dat de verkoper de transactie niet kan manipuleren voor andere aankopen.
  • Ook de CVC2 code op de achterkant van je kredietkaart wordt enkel digitaal weergegeven. Ook hier verschijnt telkens een andere code, wat bij online aankopen moet voorkomen dat je gegevens worden misbruikt als de webshop in kwestie wordt gehackt.

De beveiligingsopties zijn meteen beschikbaar voor bedrijven die Mastercard kredietkaarten verstrekken (zoals banken). Al moeten we nuanceren dat de meeste functies weinig verbetering brengen voor Europese kaarten. Zo gebeuren kredietkaarttransacties in België vandaag hoofdzakelijk met de chip op de kaart in plaats van de makkelijker te kopieren magneetstrip. Daarbij moet je ook een pin-code ingeven op betaalterminals, of online via je digipass. In de VS werken veel winkels daar nog niet mee, waardoor je met een gestolen kaart en een nagemaakte handtekening al snel een luxueuze namiddag kan beleven.

De kredietkaart ziet er achteraan ongeveer hetzelfde uit als een klassieke kaart.
De kredietkaart ziet er achteraan ongeveer hetzelfde uit als een klassieke kaart.© Dynamics

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content