McAfee koopt SafeBoot vlak voor beursgang

De Amerikaanse computerbeveiliger McAfee neemt het Nederlandse SafeBoot over voor 350 miljoen dollar. De overname komt op een verrassend moment, Safeboot kondigde enkele weken geleden aan een beursgang te willen maken.

De Amerikaanse computerbeveiliger McAfee neemt het Nederlandse SafeBoot over voor 350 miljoen dollar. De overname komt op een verrassend moment, Safeboot kondigde enkele weken geleden aan een beursgang te willen maken.

Het Amerikaanse McAfee neemt SafeBoot over voor 350 miljoen dollar. SafeBoot, beveiliger van mobiele apparaten en encryptie had aanvankelijk ver doorgevoerde plannen voor een beursgang, maar wordt kort voor die introductie overgenomen. Er was in het verleden al eens interesse vanuit McAfee, maar die gesprekken leidden tot niets. Daarop besloot Safeboot om de geplande beursgang door te zetten.

“SafeBoot overwoog beide opties, overgenomen worden of een beursgang, het is het eerste geworden”, aldus een woordvoerder van McAfee. Robert Siccama, woordvoerder namens SafeBoot: “Wij hadden echt de intentie om naar de beurs te gaan, precies op dat moment meldde McAfee zich. Vandaar dat we het bod hebben voorgelegd aan onze aandeelhouders.”

Met de beursgang voor de deur lijken de private aandeelhouders van SafeBoot – 55 procent van het bedrijfsbelang is in handen van de private equity groep Summit, 5 procent is van de werknemers en het overige deel is in handen van de oorspronkelijke oprichter Paul Grootaers – eieren voor hun geld te kiezen.

Siccama bekijkt de overname vooral vanuit de kansen van SafeBoot. “We zijn overgenomen door een marktleidende beveiliger met beursnotering aan de New York Stock Exchange. McAfee is een grote speler die veel wil investeren in research en development van beveiliging, met name voor de mobiele apparaten. In dat deel van de markt zijn ze namelijk nog weinig actief. Dat biedt ons de mogelijkheid om onze groei door te zetten. De overname past in onze strategie om te groeien op de markt van beveiliging van mobiele apparaten.”

SafeBoot boekte de afgelopen drie jaar een omzetgroei van gemiddeld 55 procent. Bovendien verwacht marktonderzoekbureau IDC dat de markt voor beveiliging van mobiele apparaten en dataverkeer de komende vijf jaar met 35 procent per jaar zal stijgen. De omzet over vorig jaar bedroeg 28,9 miljoen euro. Volgens Siccema blijven alle 142 medewerkers – verdeeld over zes continenten – in dienst.

In samenwerking met [Computable]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content