McNealy: “Dank voor 28 mooie jaren”

In de Amerikaanse pers circuleert het afscheidsmemo van Scott McNealy aan het personeel van Sun Microsystems. Met dank, wat spijt maar zeker fier over Sun.

In de Amerikaanse pers circuleert het afscheidsmemo van Scott McNealy aan het personeel van Sun Microsystems. Met dank, wat spijt maar zeker fier over Sun.

Nu ook Europa zijn goedkeuring heeft gegeven, neemt de overname van Sun Microsystems door Oracle nu snel zijn beslag. Oracle informeert vandaag, 27 januari, overigens over zijn plannen met de systeembouwer uit Santa Clara. Ondertussen heeft medeoprichter Scott McNealy het personeel van zijn Sun in een afscheidsmemo dank gezegd voor “28 mooie jaren.”

Daarbij is McNealy, geheel in de lijn van zijn aard, niet zuinig met zijn emoties, wat hij ronduit erkent. “Ik heb nooit geleerd niet passioneel te zijn.” En “eerlijk, dit is dan ook niet een nota die deze oprichter had willen schrijven.” Maar hij stelt dat de overname erg sterk is en dat hij “meer van kapitalisme houdt, dan van zijn bedrijf.” Dus “hoed af voor een van de grootste kapitalisten die ik ooit heb ontmoet, Larry Ellison.”

Maar het grootste deel van de memo gaat over hoe fier hij wel is over wat Sun en zijn personeel doorheen de jaren heeft gerealiseerd. Hoe Sun “innoveerde ‘like crazy'” en een O&O-geschiedenis heeft die weinig bedrijven evenaren. Hoe Sun om zijn klanten gaf, en geen schandalen kende rond de wijze waarop het al die jaren zaken deed. Hoe Sun al die jaren toch ook een financieel succes was, met in totaal meer dan 200 miljard omzet. En hij is trots hoe het Sun personeel samen werkte en Sun “such a blast” maakten.

Spijt heeft hij wel op een aantal punten. Er zijn foute beslissingen genomen – “(…) the mistakes we made, and lord knows I made a ton.” – en allicht heeft Sun niet altijd voldoende de innovaties en ontwikkelingen omgezet in omzet, klinkt het.

Scott McNealy roept op wat gaat komen “te omhelzen met al het enthousiasme, de klasse en het talent dat we te bieden hebben.” Met op het einde de oproep “kick butt and have fun!”

De overname van Sun door Oracle is goed voor een bedrag van zo’n 7,4 miljard dollar en maakt de softwarebouwer nu ook tot een hardwarespeler. Naar verluidt zou na de overname bij Oracle geen plaats zijn voor de topmensen van Sun, waaronder McNealy en ceo Jonathan Schwartz. Bij een ontslag zouden ze vergoedingen krijgen ter waarde van respectievelijk 9,5 en 12 miljoen dollar. Ellison zou wel hebben opgemerkt dat hij hoopte dat McNealy toch bij Oracle betrokken zou blijven.

Voor de rest van het personeel van Sun is het dan afwachten welke herstructureringsplannen Oracle heeft, ook al gezien de eerder aangekondigde ontslagen naar aanleiding van Sun-reorganisaties. Zo werd in oktober vorig jaar een ontslagronde van 3.000 personen wereldwijd bekendgemaakt. Volgens Ellison zouden in de komende maanden minder dan 2.000 mensen afvloeien, maar tevens een aantal mensen worden aangeworven. Sun telt vandaag nog ongeveer 29.000 werknemers wereldwijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content