Mechelen en Antwerpen gebruiken ‘digitale stempel’ voor attesten en aktes

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In Mechelen en Antwerpen wordt sinds deze week gebruik gemaakt van een digitale stempel die attesten en aktes van een wettelijke digitale handtekening voorziet én die zijn legale waarde behoudt bij het printen. Het Antwerpse bedrijf Inventive Designers is bedenker en ontwikkelaar van de gebruikte ‘IntelliStamp’-software. De digitale stempel ziet eruit als een soort zegel met barcode en vervangt de klassieke stempel en handtekening. In de barcode op de stempel worden de gegevens van het document opgeslagen, samen met de digitale handtekening van de stad. Uniek hieraan is de garantie dat het document ook bij het afdrukken zijn legale waarde behoudt. Om de echtheid van het document te testen kunnen zij het document met barcode inscannen met een scanner, digitaal fototoestel, smartphone,… of de cijfer- en lettercode van de stempel ingeven op een website, waarvan de url vermeld wordt in de stempel.

Mechelen en Antwerpen leveren voortaan digitale attesten en aktes af die hun legale waarde behouden bij het printen.

Attesten en aktes aanvragen via het e-loket is in heel wat steden en gemeenten al ‘ingeburgerd’. Maar omdat nog steeds een handtekening en een officiële stempel van de stad nodig was, moest men het aangevraagde document steeds gaan afhalen op het gemeentehuis of moest het met de post opgestuurd worden.

In Mechelen en Antwerpen wordt sinds deze week echter gebruik gemaakt van een digitale stempel die attesten en aktes van een wettelijke digitale handtekening voorziet én die zijn legale waarde behoudt bij het printen. Het Antwerpse bedrijf Inventive Designers is bedenker en ontwikkelaar van de gebruikte ‘IntelliStamp’-software. Het bedrijf dat opgericht is in 1994 telt ondertussen klanten in meer dan 30 landen met enkele mooie referenties als KBC, Nike, Siemens, Bank of America en De Lijn.

Attesten in Mechelen

Kristl Strubbe, Mechelse schepen voor ict is alvast enthousiast over de oplossing: “Per jaar halen Mechelaars zo’n 6.170 attesten af aan de loketten. Zij hoeven niet meer naar het stadhuis voor een stempel of handtekening en de stad spaart een hoop geld en tijd uit”, zegt ze in het persbericht. Het gaat dan om een bewijs van woonst, gezinsssamenstelling of nationaliteit. In de toekomst zouden ook akten van de Burgerlijke Stand een digitale stempel kunnen krijgen en op lange termijn wil Mechelen zelfs documenten zoals milieuvergunningen volledig digitaal afleveren. Het is de intergemeentelijke dienstverlenende vereniging CIPAL die voor de praktische toepassing zorgde. De authenticatie gebeurt overigens via de elektronische identiteitskaart. Wie nog geen eID-kaartlezer heeft kan deze gratis afhalen in het Huis van de Mechelaar.

Akten in Antwerpen

In Antwerpen zijn het digitale geboorteaktes die via de IntelliStamp-software afgeleverd worden aan de burgers. Jaarlijks worden er in Antwerpen zo’n 10.000 akten uit het geboorteregister opgevraagd.

In de loop van de zomer en het najaar zal dat via het e-loket ook mogelijk zijn voor huwelijks- en echtscheidingsaktes, een uittreksel uit het strafregister of een overlijdensakte. Het Nederlandse softwarebedrijf Kodision – gespecialiseerd in de publieke sector – implementeerde IntelliStamp in het bestaande KIM-platform dat kadert in het MKDV-project (MultiKanaalsDienstVerlening) vande Stad Antwerpen.

Wetswijziging

De digitale stempel ziet eruit als een soort zegel met barcode en vervangt de klassieke stempel en handtekening. In de barcode op de stempel worden de gegevens van het document opgeslagen, samen met de digitale handtekening van de stad. Uniek hieraan is de garantie dat het document ook bij het afdrukken zijn legale waarde behoudt. Om de echtheid van het document te testen kunnen zij het document met barcode inscannen met een scanner, digitaal fototoestel, smartphone,… of de cijfer- en lettercode van de stempel ingeven op een website, waarvan de url vermeld wordt in de stempel. Het is overigens uitgerekend Mechels burgemeester Bart Somers die om de rechtsgeldigheid te kunnen garanderen nog een belangrijke wetswijziging indiende in het federaal parlement. Sinds 15 februari 2012 is dat nodige juridisch kader ook effectief van kracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content