Mechelen plaatst systemen voor nummerplaatherkenning

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Op 20 in- en uitvalswegen van de stad Mechelen komen 46 camera’s die de nummerplaten van de auto’s lezen en herkennen. SAIT Zenitel won het contract.

Op 20 in- en uitvalswegen van de stad Mechelen komen 46 camera’s die de nummerplaten van de auto’s lezen en herkennen. SAIT Zenitel won het contract.

De ANPR-systemen (Automatic Number Plate Recognition) moeten dienen om gezochte voertuigen (gestolen, niet-verzekerd, …) te signaleren aan de politie. Op het moment dat een dergelijk voertuig de stad in- of uitrijdt, wordt automatisch een alarmmelding verstuurd naar de dispatching van de lokale politie. Op basis van die informatie kan de dispatching beslissen om de dichtstbijzijnde interventieploeg op te roepen.

Het Mechelse stadsbestuur overweegt eveneens om het systeem te gebruiken voor zogenaamde ’trajectcontrole’. Daarmee wordt geregistreerd op welk moment een voertuig voorbij een punt A en een verderop gelegen punt B komt en berekent vervolgens de gemiddelde snelheid van het voertuig tussen de 2 punten. Wanneer een te hoge snelheid wordt vastgesteld, wordt automatisch een proces-verbaal opgesteld via een integratie met de Tradelec-software van de politie.

Het project was goed voor een investering van 968.000 euro. Het contract werd in de wacht gesleept door SAIT Zenitel. Dat leverde een oplossing die een combinatie is van eigen technologie en van de firma Macq Electronique. De transmissie van de beelden en gegevens gebeurt draadloos. De beelden van de verschillende camera’s worden ook geïntegreerd in het bestaande videobewakingsnetwerk van Mechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content