Mechelse start-up lanceert slimme brievenbus die 24u/7d leveringen toelaat

© Belga Image

Het Mechelse bedrijf Parcelhome.com heeft in zijn thuisstad een pilootproject opgestart waarbij 100 slimme brievenbussen gedurende drie maanden worden getest. De brievenbussen maken het mogelijk elk uur van de dag iets te laten leveren, zonder dat je daarvoor moet thuisblijven. Het concept is nieuw in België.

De brievenbus van Parcelhome.com laat koeriers toe om pakketjes veilig achter te laten op elk uur van de dag. De ontvanger hoeft zelfs niet thuis te zijn.

Sms met unieke code

Het systeem werkt als volgt: de koerier legt het pakket in de slimme brievenbus en sluit deze af. De klant krijgt een sms dat zijn pakket is geleverd met daarin een unieke code om de brievenbus te openen, en achteraf hebben zowel de koerierdienst als de klant een bevestiging dat het pakket zijn bestemmeling heeft bereikt.

Mechelse start-up lanceert slimme brievenbus die 24u/7d leveringen toelaat
© Belga

De brievenbus bevat ook een weegcel, die aangeeft hoe zwaar de lading is.

Wanneer een tweede koerier een extra pakket toevoegt, weten zowel klant als koerierdienst dit.

Andere richting

Het systeem kan ook in de andere richting worden gebruikt, wanneer een klant iets wil terugbezorgen via een koerierdienst.

‘Onze retail vraagt steeds vaker om e-commerce, en deze slimme brievenbus biedt daar een uitstekende oplossing voor’, zegt Luc van Bosstraeten, COO van Parcelhome.com.

DHL, Parcel, GLS en DPD

‘Gedurende 3 maanden wordt in de regio Mechelen uitgetest of het systeem aanslaat. Koerierbedrijven DHL, Parcel, GLS en DPD hebben hun medewerking verleend, met de andere zitten we nog rond de tafel.’

Mechelse start-up lanceert slimme brievenbus die 24u/7d leveringen toelaat
© BELGA

Voor de stad Mechelen heeft het project voordelen op ecologisch en economisch vlak: ‘De leveringen gebeuren met de fiets en onze lokale handelaars kunnen sneller en vlotter leveringen bij de klanten krijgen’, besluit schepen van lokale economie Wim Jorissen.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content