Medewerkers Neelie Kroes gehackt

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Tijdens een bezoek aan Azerbeidzjan werden computers van de medewerkers van eurocommissaris Neelie Kroes gehackt, aldus een blog van Kroes.

Tijdens een bezoek aan Azerbeidzjan werden computers van de medewerkers van eurocommissaris Neelie Kroes gehackt, aldus een blog van Kroes.

Tijdens een bezoek aan Azerbeidzjan begin deze maand, werden computers van medewerkers van EU-commissaris Neelie Kroes gehackt, zo schrijft ze in een blog. “My advisers had their computers hacked”, schrijft ze, gevolgd door een uiterst droog “so much for openess”. Dat was immers niet het enige voorval tijdens het bezoek aan het land “met een erg verontrustende houding ten opzichte van vrijheid en democratie.” Zo kon Neelie Kroes niet spreken met politieke gevangen, ondanks een toezegging vanwege de president, en werden activisten belaagd tijdens de internet-conferentie waarvoor Kroes naar de hoofdstad Bakoe was afgereisd.

Opmerkelijk was overigens dat de ‘hack’ van de systemen van de medewerkers aan het licht kwam door een bericht van Apple, aldus Ryan Heath, woordvoerder van Neelie Kroes in een gesprek met het persbureau AP. Apple meldde dat zich “een niet-geautoriseerde toegang” tot hun toestellen had voorgedaan, wat kon wijzen op een spionagepoging, aldus Heath. De toestellen zullen nu forensisch worden onderzocht, om na te gaan of er informatie werd gestolen. Heath sprak zich niet uit over wie hieraan schuldig zou kunnen zijn.

Hoe Apple zelf weet had van de inbraak, is evenmin duidelijk. Allicht houdt het bedrijf sinds de perikelen met de cloud-accounts van een Wired-journalist in augustus beter toezicht op het gebruik van die accounts, en werd zo een anomalie ontdekt.

Partner Content