Meer dan 1.3 miljoen .be domeinnamen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

DNS.be heeft enkele dagen geleden de kaap van 1.3 miljoen .be …

DNS.be, de beheerder van het Belgische top level domein .be, heeft enkele dagen geleden de kaap van 1.3 miljoen .be domeinnamen gerond. “2012 wordt een goed jaar wat registraties betreft”, zegt algemeen directeur Philip Du Bois.

Intussen zijn er in totaal 1.306.460 .be domeinnamen geregistreerd bij de Belgische domeinbeheerder. De kaap van 1.3 miljoen werd enkele dagen geleden gerond. Om u een idee te geven: de grens van 1 miljoen werd in februari 2010 bereikt.

De voorbije 30 dagen werden er 18.000 nieuwe namen opgenomen in de database. “Op zich is dat niet zo veel, want tijdens normale maanden kunnen we toch 2 tot 23.000 nieuwe namen optekenen”, aldus Du Bois. “Tijdens de zomermaanden is het altijd wat kalmer.”

Toch belooft 2012 een topjaar te worden wat nieuwe registraties betreft. “In 2009 en 2011 was de groei veel minder uitgesproken. Wat dat betreft evolueren we mee met de economische crisis. Verkeert de economie in moeilijkheden, dan vertraagt onze groei. 2012 is tot nu toe een goed jaar voor de interneteconomie, en dat vertaalt zich in het aantal domeinregistraties.”

DNSSEC

Nog opvallend is het aantal .be domeinen getekend met het beveiligingsprotocol DNSSEC. Dat zijn er intussen 22.000, of bijna 2 procent van het totaal. “Sinds 2 van onze grotere agenten DNSSEC aanbieden, begint het echt te lopen”, klinkt het nog. “Dat er nu plots zo veel .be domeinen getekend zijn met DNSSEC, is echt iets van de laatste weken.”

DNSSEC introduceert ‘public key algoritmes’ in het domeinnaamsysteem. In mensentaal wil dat zeggen dat aan elk antwoord dat het DNS geeft, een soort van digitale ‘handtekening’ gekoppeld wordt.

Kwaadwillenden kunnen de cache niet meer vervuilen en nietsvermoedende surfers naar valse sites leiden, omdat de authenticiteit van de opgevraagde informatie altijd geverifieerd wordt. Internetgebruikers komen in principe dus altijd terecht op de plaats die ze zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content