Meer dan 1 pc per 10 Vlaamse leerlingen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Vlaamse scholen zijn relatief goed uitgebouwd op ict-vlak. Dat blijkt uit bijkomende analyses van het onderzoek Monitoring ICT in het Vlaamse Onderwijs, die in het voorjaar door de KU Leuven en de UGent werden uitgevoerd. In het basisonderwijs zijn er gemiddeld 1,7 pc’s per 10 leerlingen. In het secundair onderwijs gaat het zelfs om 3,2 pc’s per 10 leerlingen. In het secundair onderwijs hebben bijna al die pc’s ook een internetaansluiting. Dat is minder vaak het geval in het basisonderwijs.

De Vlaamse scholen zijn relatief goed uitgebouwd op ict-vlak. Dat blijkt uit bijkomende analyses van het onderzoek Monitoring ICT in het Vlaamse Onderwijs, die in het voorjaar door de KU Leuven en de UGent werden uitgevoerd.

In het basisonderwijs zijn er gemiddeld 1,7 pc’s per 10 leerlingen. In het secundair onderwijs gaat het zelfs om 3,2 pc’s per 10 leerlingen. In het secundair onderwijs hebben bijna al die pc’s ook een internetaansluiting. Dat is minder vaak het geval in het basisonderwijs.

Opvallend is dat het secundair onderwijs door de band genomen veel meer nieuw aangekochte pc’s in huis heeft (75,8 %), terwijl het lager onderwijs veel vaker afhangt van tweedehandse pc’s en giften van organisaties en ouders. Dat is trouwens ook te merken in het buitengewoon onderwijs. Daarmee hangt samen dat de helft van de pc’s in het basisonderwijs meer dan 4 jaar oud is. In het secundair onderwijs is de helft tussen 1 en 4 jaar oud. De conclusie hier mag zijn dat het pc-park in het secundair onderwijs uitgebreider en jonger is.

Ook met het internet is het vrij goed gesteld. Slechts een kleine 5 procent van de lagere scholen en iets meer dan 3 procent van de secundaire scholen kan geen internetverbinding aanbieden. In het secundair onderwijs is het bijna al breedband wat de klok slaat. In het basisonderwijs duikt nog in 8 procent van de scholen een inbelverbinding op. Een derde van de scholen in het lager onderwijs heeft draadloos internet. Bij de secundaire scholen is dat bijna de helft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content