Meer dan een miljoen VR headsets verscheept

© Wim Kopinga

In het derde kwartaal zijn meer dan een miljoen virtual reality headsets verscheept door leveranciers. Het is voor het eerst dat deze grens wordt doorbroken.

Dit meldt onderzoeksbureau Canalys. Sony verscheepte in totaal 490.000 PlayStation VR headsets, waarmee het bedrijf veruit de grootste leverancier is op de markt. Oculus volgt op de tweede plaats met 210.000 Oculus Rift headsets. HTC staat op de derde plaats met 160.000 HTC Vive VR toestellen. Samen hebben de drie 86% van de markt in handen.

Adoptie is afhankelijk van prijs

Canalys merkt op dat Oculus het aantal verscheepte units een boost heeft gegeven door de Rift tijdelijk voor dezelfde prijs van $399 aan te bieden als de PS VR. “De omarming van VR in het consumentensegment is in belangrijke mate afhankelijk van prijs en de strategie van Oculus om zijn prijzen te verlagen heeft absoluut geholpen de omarming te versnellen”, aldus Vincent Thielke, onderzoeksanalist bij Canalys.

.
.© .

“Hugo Barra (red: vice president van Oculus) gokt erop dat zijn nieuwe product, de $199 kostende Oculus Go standalone headset, volgend jaar meer gebruikers zal bereiken”, aldus Thielke. Het positieve resultaat in Q3 was voor Oculus aanleiding de prijs van de Rift in november permanent te verlagen tot $399.

Japan

De omarming van VR headsets is met name in Japan groot, wat te danken is aan de unieke gaming en entertainment cultuur in dit land. Ook is de omarming van VR versneld door de opening van VR experience zones in het land, waaronder in Shinjuku, Tokyo.

“Sony is goed gepositioneerd om te profiteren van deze toenemende interesse in VR”, aldus Jason Low, analist bij Canalys. “Sony heeft de Japanse markt voor VR headsets te gedomineerd sinds de lancering van de PS VR, die een aandeel van meer dan 80% in handen heeft. Het bedrijf zal blijven leiden naarmate het de levering van de PS VR headset in bundels met nieuwe titels van populaire reeksen zoals Doom, Skyrim en Gran Turismo vergroot.”

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Partner Content