Meer Nokia’s dan iPhones verkocht

. © Gartner/PVL

Samsung blijft de grootste mobiele telefoonverkoper al geeft de iPhone 6 Apple een stevige boost. Maar intussen staan de Chinese fabrikanten te trappelen om de macht over te nemen.

In het derde kwartaal is Samsung met een marktaandeel van 24,4 procent (of 73 miljoen stuks) de grootste smartphonefabrikant ter wereld. Apple staat op de tweede plaats met half zoveel marktaandeel (12,7 procent). Al moet gezegd worden dat vooral Samsung de klappen krijgt

Zo verkocht de Koreaanse fabrikant minder smartphones dan een jaar geleden, een daling die vooral in China merkbaar is. Apple daarentegen verkocht in het derde kwartaal 26 procent meer smartphones wereldwijd.

Chinese opmars

Maar het is interessanter om te kijken wat zich achter de twee immer bekvechtende grootmachten afspeelt. Hier zien we namen als Huawei, Xiaomi en Lenovo, allen Chinese spelers die marktaandeel opbouwen met successen in China die nu stilaan worden geëxporteerd naar de rest van de wereld. Zo duikt Xiaomi voor het eerst op in de top vijf smartphoneverkopers met een groei van maar liefst 336 procent. Grotendeels te danken aan het pas verworven marktleiderschap in China.

Gartner verwacht dat spelers zoals Xiaomi zich nu gaan richten op andere opkomende markten, maar ook op Europa met goedkope 4G smartphones. “Ze hebben lagere kosten en kunnen top specificaties leveren en daarmee zijn Chinese merken goed geplaatst om in het premium segment mee te spelen voor gebruikers die graag premium toestellen willen, maar geen Apple of Samsung kunnen betalen,” zegt Gartner researchdirecteur Roberta Cozza.

Nokia op tweede plaats

Hoewel volgens Gartner vandaag 66 procent (of 301 miljoen) van de 455,8 miljoen verkochte toestellen een smarpthone is, blijft er nog een groot segment van gewone gsm’s (dump phones en feature phones) over. Ook hier spant samsung de kroon met 94 miljoen toestellen in het derde kwartaal, gevolgd door Nokia dat met 43 miljoen telefoons 9,5 procent van de markt kan overtuigen. Dat zijn vijf miljoen meer toestellen dan wat Apple kon slijten.

.
.© Gartner/PVL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content