Meer ‘software-blauw’ op straat

© Belga
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Politiediensten vinden een groeiend aanbod van software dat hen helpt om misdaden te ‘voorspellen’ en zelfs te voorkomen

Politiediensten vinden een groeiend aanbod van software dat hen helpt om misdaden te ‘voorspellen’ en zelfs te voorkomen.

Software die politiediensten helpt bij de uitvoering van hun taken is niet nieuw. Zo hebben in België al een paar generaties van software voor de dagelijkse operationele werking hun opwachting gemaakt, evenals software die kan helpen bij het oplossen van misdaden en databaseproducten voor de opslag van grote hoeveelheden gegevens.

Vandaag mikken bedrijven als IBM (SPSS), SAS en anderen ook op applicaties die als het ware kunnen ‘voorspellen’ waar misdaden kunnen voorkomen. Het betreft daarbij voorvallen als drugsverkoop, inbraken, bendegeweld, straatcriminaliteit en dies meer. Op die wijze kunnen de beschikbare agenten ook efficiënter worden ingezet, en allicht misdaden voorkomen of problemen in de kiem smoren.

De software steunt hierbij op gedragspatronen van personen in specifieke omstandigheden en dat op basis van historische gegevens. In dat opzicht vormt dit tevens een middel om de expertise van ervaren agenten te ‘capteren’ en eventueel te toetsen aan de realiteit. Anderzijds kunnen met dergelijke systemen mogelijke nieuwe patronen worden onderkend.

Wel benadrukken de eerste gebruikers van dergelijke software – vaak in het kader van projecten in grotere steden in de VS in samenwerking met de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse ministerie van justitie – de absolute noodzaak om die systemen van de nodige gegevens te (blijven) voorzien. En de nood aan mensen met voldoende inzicht om de resultaten van de software ook correct te vertalen in een zinvolle en effectieve operationele aanpak. Duidelijk is in ieder geval dat de ordediensten in de toekomst in steeds grotere mate een soort van ‘software-blauw’ op straat worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content