‘Meeste app-ontwikkelaars zagen Apple Watch nog nooit van dichtbij: duizenden apps niet getest’

© Reuters

De app-winkel voor de vandaag in fysieke vorm verkrijgbare Apple Watch telt 3.000 toepassingen. Maar de meeste app-ontwikkelaars hebben de smartwatch niet eens van dichtbij kunnen zien, schrijft technologiesite The Verge.

Apple levert vanaf vandaag (24 april) de eerste Apple Watches af, zij het mondjesmaat. Ook de Apple Watch Store werd vandaag geopend. Die heeft al liefst 3.000 apps in de aanbieding – ook iPhone-gebruikers kunnen een kijkje nemen in de appstore van de smartwatch, via een automatisch geïnstalleerd Apple Watch-icoontje in iOS 8.2.

Veel van de ontwikkelaars hebben hun Watch-apps moeten testen op simulatiemodus. Apple heeft ontwikkelaars weliswaar uitgenodigd voor enkele probeersessies, maar de meeste van hen hebben tot hun spijt geen gelegenheid gehad om ervaring met de hardware op te doen in de praktijk, schrijft The Verge.

“Het is een compleet nieuw platform en niemand heeft toegang tot een Apple Watch-exemplaar. Toch worden we geacht er apps voor te maken”, klaagt Adam Grosmann, oprichter van Dark Sky.

Wat het effect is van deze werkwijze moet nog blijken. Apple heeft de ontwikkelaars uitgebreide richtlijnen gegeven, maar heeft zelf natuurlijk ook maar weinig inzicht in hoe een ultieme Apple Watch-app er moet uitzien.

Sommige ontwikkelaars blijken het avontuur wel leuk te vinden. Ze konden zich naar eigen zeggen uitleven op een geheel nieuwe form factor en nieuwe gebruiksmomenten, zo blijkt uit reacties op The Verge.

Volgens de verwachtingen van marktonderzoeker appFigures zal het aantal beschikbare apps binnen een jaar makkelijk uitgroeien tot 100.000 stuks, schrijft CNet . Ter vergelijking: Samsung heeft er anderhalf jaar over gedaan om 3.000 apps te verzamelen in zijn app-winkel van de Gear-wearables.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content