Meeste nagemaakte opladers Apple onveilig en gevaarlijk

© Reuters

Bijna alle online gekochte nagemaakte Apple-opladers komen niet door een simpele veiligheidstest. Tot die conclusie komt althans het Britse Chartered Trading Standards Institute. Die kocht vierhonderd nagemaakte Apple-opladers online van leveranciers over de hele wereld. In totaal 397 doorstonden een basisveiligheidstest niet.

Het onderzoek werd gepresenteerd aan het einde van de nationale consumentenweek van het Britse Consumer Protection Partnership. Dit jaar richt de week zich op de rechten van consumenten, zodat ze niet worden opgezadeld met gebrekkige of gevaarlijke goederen.

Volgens topman van het instituut Leon Livermore zijn nepproducten echter een ”onbekende entiteit”, die mensen hun huis of zelfs hun eigen leven of dat van een geliefde kan kosten.

Lokken

Voorzitter van National Trading Standards Lord Toby Harris voegt daaraan toe dat veel mensen er terecht vanuit gaan dat alles wat ze kopen veilig zal zijn. ”Maar uit recent onderzoek van onze teams blijkt hoe makkelijk we gevaarlijke elektrische producten kunnen verkrijgen. Criminelen van over de hele wereld gebruiken online platforms om je te lokken met goedkope aanbiedingen voor nepartikelen, waarvan vele gevaarlijk zijn en erom bekendstaan oververhit te raken en woningenbranden te veroorzaken.”

Harris roept consumenten dan ook op op te passen bij het online aanschaffen van elektrische producten. Zo moeten consumenten letten op foutjes in de spelling van de merknaam. Daarnaast moeten elektrische merkproducten die zijn gemaakt in de EU een CE-markering hebben.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content