Meeste ’thuis-routers’ niet klaar voor IPv6

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De meeste tools voor thuisnetwerkjes zijn niet klaar voor IPv6. Zelfs de toestellen die als IPv6-ready worden verkocht zitten vol bugs. Dat zegt Latif Ladid, de voorzitter van de Internationale IPv6 Taskforce, en wordt bevestigd door verschillende specialisten terzake. “Netwerkinfrastructuur voor bedrijven is meestal wel IPv6-compliant, net als besturingssystemen voor pc’s.” De verkopers van consumentenelektronica hebben lang getalmd met het serieus nemen van de switch naar IPv6. Zelfs Cisco, dat via zijn Linksys-productgamma routers verkoopt aan consumenten, komt pas later op het jaar met IPv6-compatibele tools. Meer nog: op enkele producten van D-Link en Apple na, zijn er tot op heden bijna geen degelijke IPv6-apparaten voor thuisgebruik en voor KMO’s op de markt.

De meeste tools voor thuisnetwerkjes zijn niet klaar voor IPv6. Zelfs de toestellen die als IPv6-ready worden verkocht zitten vol bugs. Dat zegt Latif Ladid, de voorzitter van de Internationale IPv6 Taskforce, en wordt bevestigd door verschillende specialisten terzake. “Netwerkinfrastructuur voor bedrijven is meestal wel IPv6-compliant, net als besturingssystemen voor pc’s.”

De verkopers van consumentenelektronica hebben lang getalmd met het serieus nemen van de switch naar IPv6. Zelfs Cisco, dat via zijn Linksys-productgamma routers verkoopt aan consumenten, komt pas later op het jaar met IPv6-compatibele tools. Meer nog: op enkele producten van D-Link en Apple na, zijn er tot op heden bijna geen degelijke IPv6-apparaten voor thuisgebruik en voor KMO’s op de markt.

“Dat hoeft nog geen probleem te zijn”, zegt specialist bij BA Testlabs Jan Guldentops. “Dit is een oorlog die niet door de eindgebruiker moet worden gevoerd. Het is aan de ISP’s en de hosting providers om over te schakelen op IPv6. De DSL en kabel modems moeten worden aangepast. Pas in een laatste fase komen de routers voor thuisnetwerkjes aan de beurt. Zo ver is het nog lang niet, want bij de Belgische ISP’s gebeurt er momenteel nauwelijks iets.”

Nog volgens Guldentops zullen thuisgebruikers en KMO’s die IPv4-only routers gebruiken in de komende jaren nog niet te veel last ondervinden van de omschakeling. “Zij hebben al een internetadres. Het zijn vooral nieuwe gebruikers die IPv6-tools zullen nodig hebben (of DSL modems). Opnieuw: het is in de eerste plaats aan de ISP om daarin te voorzien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content