Megacontract Fedopress naar Xerox, Pitney Bowes en NRB

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De aanbestedingen voor de gecontesteerde federale ‘overheidsdrukkerij’ Fedopress zijn gegund. Document- en printingspecialisten Xerox en Pitney Bowes hebben de 2 grootste loten in de wacht gesleept. Het derde lot is was voor het Waalse it-dienstenbedrijf NRB. Fedopress moet ervoor zorgen dat de federale overheidsdiensten hun printingnoden kunnen centraliseren. Op termijn zou dat een autonome structuur kunnen worden, een federale overheidsdrukkerij zeg maar, met als voornaamste doel de overcapaciteit rond printing bij de overheid weg te werken. Een jaar geleden werd daarvoor een aanbesteding gelanceerd.

De aanbestedingen voor de gecontesteerde federale ‘overheidsdrukkerij’ Fedopress zijn gegund. Document- en printingspecialisten Xerox en Pitney Bowes hebben de 2 grootste loten in de wacht gesleept. Het derde lot is was voor het Waalse it-dienstenbedrijf NRB.

Fedopress moet ervoor zorgen dat de federale overheidsdiensten hun printingnoden kunnen centraliseren. Op termijn zou dat een autonome structuur kunnen worden, een federale overheidsdrukkerij zeg maar, met als voornaamste doel de overcapaciteit rond printing bij de overheid weg te werken. Een jaar geleden werd daarvoor een aanbesteding gelanceerd.

In het najaar van 2010 werden die plannen heftig gecontesteerd door de federatie van de grafische industrie Febegra. Die eiste dat de overheid “paal en perk zou stellen aan dit marktverstorende initiatief” dat volgens de federatie “de grafische sector kapot zou maken met belastinggeld”. De FOD Financiën stelde toen in een mededeling dat de drukkerij geenszins zou concurreren met de privésector.

Het protest van de grafische sector heeft duidelijk weinig zoden aan de dijk gebracht: de drie loten van het megacontract rond Fedopress zijn zopas gegund. Xerox won lot 1, ter waarde van 5 miljoen euro, voor de nodige software om de gegevensstromen te produceren en te beheren. Pitney Bowes mag voor 12 miljoen euro alle andere software en hardware leveren. NRB zorgt voor de auditing, consultancy, ondersteuning en kwaliteitscontrole rond de eerste twee loten, goed voor 300.000 euro.

Overigens werd de definitieve toekenning van de aanbesteding nog even vertraagd omdat Xerox dringend beroep had aangetekend bij de Raad van State tegen de toekenning van lot 2 aan Pitney Bowes. De Raad van State heeft dat beroep maandag verworpen, omdat de aangebrachte argumenten van Xerox niet als ernstig werden weerhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content