Megacontract voor informatisering fiscus draait uit op fiasco

De overheidsdienst Financiën heeft de samenwerking verbroken met het Amerikaanse ICT-bedrijf Unisys voor de ontwikkeling van Stimer, een groot informatiseringsproject van de fiscus.

De overheidsdienst Financiën heeft de samenwerking verbroken met het Amerikaanse ICT-bedrijf Unisys voor de ontwikkeling van Stimer, een groot informatiseringsproject van de fiscus. Een en ander staat vandaag in de krant in De Tijd. Unisys sleepte het contract van 6 jaar ter waarde van 25 miljoen euro in 2007 in de wacht. Het doel was de invordering en inning van fiscale schulden te verbeteren en zo de fiscale achterstand weg te werken.

Daardoor is intussen een fiscale balans gecreëerd. Wie de overheid bijvoorbeeld nog geld moet, krijgt minder belastinggeld terug. “Dat genereert jaarlijks 10 miljoen euro extra inkomsten”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van Financiën, in De Tijd.

Maar Adyns geeft toe dat een deel nog niet is uitgevoerd. Dat is het geval als fiscale schulden niet spontaan worden betaald. Het systeem laat bijvoorbeeld niet toe te controleren of een boete voor een verkeersovertreding betaald is.

Omdat Financiën niet tevreden is over de samenwerking, wordt die nu stopgezet. Financiën gaat zelf in co-sourcing met een ander bedrijf het project verder ontwikkelen.

Unisys ontving al 19 van de 25 miljoen van de fiscus. Het is onduidelijk of het resterende bedrag nog moet betaald worden.

Een schadevergoeding is “niet aan de orde”, omdat Unisys bij de start van een project een borg betaalde, “die als schadevergoeding kan gelden”. Maar die bedraagt volgens De Tijd maar 5 procent van het contract, 1,25 miljoen euro dus.

Unisys reageerde kort aan De Tijd. “We betreuren dat het contract vlak voor de vervaldatum is beëindigd. We hadden het graag verder gerealiseerd.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content