MegaDojo leert meer dan duizend kinderen programmeren

© Megadojo
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In de Limburghal in Genk wordt vandaag de eerste MegaDojo georganiseerd, een initiatief van CoderDojo Belgium, waarbij meer dan 1100 kinderen tussen 10 en 14 jaar op een speelse en eenvoudige manier programmeren.

De initiatiefnemers willen kinderen uit verschillende achtergronden en studierichtingen vertrouwd maken met de digitale en technologische wereld. CoderDojo wil met het ontwikkelen van digitale vaardigheden kinderen en jongeren beter voorbereiden op de digitale maatschappij van morgen.

Meer dan 1100 leerlingen van 27 verschillende scholen uit heel Vlaanderen en Brussel schreven zich in voor de eerste MegaDojo. De Limburghal in Genk werd voor de gelegenheid omgebouwd tot een gigantisch digitaal knutselatelier waar de deelnemende kinderen en hun leerkrachten leren programmeren in Scratch.

Daarnaast kunnen ze rondneuzen op een interactieve technologiebeurs, waar ze inzicht krijgen in de manier waarop technologie het dagelijkse leven beïnvloedt. Ze krijgen er onder meer robots, 3D-printers en elektrische auto’s te zien. De kinderen kunnen ook een show bijwonen met filmpjes, live-acts, experimenten en straffe weetjes vanuit de technologie-wereld.

De MegaDojo wordt georganiseerd door CoderDojo Belgium, een organisatie die kinderen wil laten kennismaken met digitale technologie. Dat gebeurt tijdens workshops of zogenaamde “dojo’s”, die nu al op 38 plaatsen in Vlaanderen en Brussel worden georganiseerd.

De kinderen worden zo gestimuleerd om te kiezen voor wetenschappelijke of technologische studierichtingen. Het initiatief sluit mooi aan bij het STEM-actieplan van de Vlaamse regering.

Diversiteit

Tijdens de MegaDojo willen de initiatiefnemers niet alleen de bollebozen leren programmeren. Kinderen en jongeren uit allerlei studierichtingen en achtergronden zijn welkom om spelenderwijs digitale vaardigheden te verwerven.

Martine Tempels, voorzitster van CoderDojo Belgium en tevens SVP Telenet for Business: “Om kinderen en jongeren meer slagkracht te geven in de hedendaagse digitale maatschappij, is het belangrijk dat ze meer kunnen dan enkel digitale toepassingen gebruiken. Veel belangrijker is dat ze digitale toepassingen leren maken door zelf te programmeren. Met de MegaDojo willen we een breed en gevarieerd publiek laten kennismaken met digitale technologie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content