Megapanne in LCL-datacenter legt Belgische internetreuzen uren plat

Namen als Netlog, Combell, Evonet zouden vorige week uren hinder hebben ondervonden van een zware stroompanne in een datacenter van LCL. “Een megapanne”, klinkt het bij de betrokken klanten.

Namen als Netlog, Combell, Evonet zouden vorige week uren hinder hebben ondervonden van een zware stroompanne in een datacenter van LCL. “Een megapanne”, klinkt het bij de betrokken klanten.

We spreken maandag 31 maart laatstleden. In een datacenter van LCL faalt een hoofdschakelaar voor de netstroom. De noodstroomgeneratoren treden, zoals het moet, onmiddellijk in werking. Maar de hoofdschakelaar gaat een aantal keer aan en uit, waardoor ook de generatoren aan en uit gaan. Een generator waar een groot deel van het datacenter aan gekoppeld is, geeft de geest, waardoor de grootste Belgische datacenterpanne van de voorbije jaren een feit is.

Laurens van Reijen, managing director van LCL, zegt dat 15 procent van zijn klanten 6 à 8u zonder datacenterdiensten heeft gezeten. Maar onder die 15 procent zaten, aldus andere bronnen, grote hostingnamen als Combell, Evonet en Openminds, en de populairste website van België, Netlog. Daarom zou naar schatting 40 procent van de Belgische websites hinder hebben ondervonden. “Overdreven”, is de laconieke commentaar van van Reijen.

Bij Combell hebben ze alvast “niet veel geslapen de voorbije week”, aldus ceo Jonas Dhaenens. “Ruim 90 procent van onze servers staan bij LCL. Voor ons was de panne een immense ramp.” Nochtans vindt Dhaenens dat LCL tot dan toe op vlak van uptime een ijzersterke reputatie had. Laurens van Reijen bevestigt dat graag. “Het gaat om een Tier 3 datacenter, wat wil zeggen dat wij een garantie bieden van 99,98 procent. We hebben 6 jaar geen enkele storing gehad in onze 2 datacenters. We doen elke maand tests en interne controles. Maar er kunnen dus altijd dingen gebeuren en klanten dienen daarmee rekening te houden. Ze moeten altijd disaster-recovery- en business continuity-oplossingen voorzien. Zo is het bijvoorbeeld beter om je servers over onze 2 datacenters te spreiden. Dat biedt meer garanties.”

Door de schade aan de generator moesten de betrokken klanten van LCL tot hun grote ontevredenheid een hele week aan de slag zonder de zekerheid van redundatie in het datacenter. De hoofdswitch werd eerst tijdelijk vervangen, gisteren werd de generator definitief vervangen, vandaag wordt ook de hoofdschakelaar dan definitief vernieuwd. Daardoor draait het datacenter vandaag weer 8 tot 12u op de generator. In de late namiddag zou het probleem definitief moeten zijn opgelost.

Voor LCL is het nu zaak om weer het vertrouwen te winnen bij de klanten, weet ook van Reijen. Hij zegt daarvoor persoonlijk te overleggen met de betrokken klanten. “Voor ons kan dit nooit meer gebeuren”, reageert Dhaenens. “Wij hebben LCL gevraagd om zelf een externe audit te mogen uitvoeren om de oorzaak van de panne te analyseren en hun communicatie daarrond te toetsen. Voor ons draait dit rond de vraag of we in de toekomst klant blijven van LCL.”

Maar naast de dip in de dienstverlening heeft de panne ook schade veroorzaakt op de hardware: kapotte harddisks, switches, voedingen. “Wij waren daar gelukkig op voorzien – we hebben die dingen in stock – waardoor we alles snel hebben kunnen vervangen”, zegt Dhaenens. Over het eisen van compensaties blijft hij vaag. “We kijken daarvoor de SLA’s na.” Volgens van Reijen zijn die discussies voer voor de verzekeringmaatschappijen. “Wij bieden geen 100 procent garantie op stroom, net zoals de nutsbedrijven dat niet kunnen doen…”

Van Reijen zucht: “Dit is helemaal niet leuk. Maar het komt voor, we zijn niet de enige. Belgacom in 2006, Level3 heeft ook al eens last gehad… Iedereen heeft wel eens die pech.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content