Meldingen softwarepiraterij met een derde gestegen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De juridische acties van de BSA tegen illegale software hebben Belgische bedrijven het voorbije jaar gemiddeld 12 procent meer gekost dan een jaar eerder. Dat meldt de vereniging van commerciële softwarebedrijven in een persbericht.

De juridische acties van de BSA tegen illegale software hebben Belgische bedrijven het voorbije jaar gemiddeld 12 procent meer gekost dan een jaar eerder. Dat meldt de vereniging van commerciële softwarebedrijven in een persbericht. De gemiddelde kost voor het illegale gebruik van software voor bedrijven steeg met 12 procent tot 44.500 euro (schadevergoeding & aankoop softwarelicenties).

Het aantal meldingen van softwarepiraterij klom met 33 procent in de Benelux, een stijging die aanzienlijk hoger ligt dan het gemiddelde in de EMEA regio (13 procent). Het grootste bedrag dat een lokale onderneming in België moest betalen na een actie van de BSA bedroeg ongeveer 114.500 euro (schadevergoeding en legalisatiekosten).

De BSA zal haar strijd tegen de piraterij voortzetten in 2012. “In economisch onzekere tijden is het belangrijk dat bedrijven hun risico’s nog beter controleren”, zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Committee.

“Ervoor zorgen dat een bedrijf met legale software werkt en over de nodige licenties beschikt, is een kwestie van regelmatige audits en goede zakelijke praktijken. Wie zijn software beheert zoals de andere bedrijfsmiddelen, kan de onnodige juridische, financiële en reputatierisico’s die illegaal softwaregebruik met zich meebrengt gemakkelijk vermijden.”

Ondanks de aanhoudende inspanningen wordt 1 op 4 pakketten bedrijfssoftware in België nog steeds geïnstalleerd zonder wettige licentie.

In het verleden is al vaker gebleken dat bedrijven onopzettelijk met illegale software werken en dat bedrijfsleiders onvoldoende aandacht besteden aan degelijk software asset management. Daarom zal de BSA haar lokale sensibiliseringscampagnes blijven combineren met juridische acties.

In de komende maanden plant BSA o.a. een informatiecampagne over hoe om te gaan met licenties naar aanleiding van het toenemende gebruik van eigen computers, tablets en smartphones in de bedrijfsomgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content