Mensenrechtenliga voert actie rond privacy Mobib-kaart

De Franstalige Liga voor de Mensenrechten LDH (Ligue des droits de l’homme) heeft in verscheidene metro- en premetrostations in Brussel pamfletten uitgedeeld die op de privacyproblemen wijzen rond de Mobib-kaart.

De Franstalige Liga voor de Mensenrechten LDH (Ligue des droits de l’homme) heeft in verscheidene metro- en premetrostations in Brussel pamfletten uitgedeeld die op de privacyproblemen wijzen rond de Mobib-kaart. De pendelaars konden ook een tekst ondertekenen die aan vervoersmaatschappij MIVB zal worden bezorgd.

De gegevens op de Mobib-kaart zijn onvoldoende beveiligd, zegt David Morelli van LDH. Qua aard en hoeveelheid zijn ze volgens hem overdreven voor fraudebestrijding en klantenbeheer.

Gegevens zoals naam, voornaam, geboortedatum en de laatste drie ontwaardingen kunnen ook van op afstand gelezen worden met een chiplezer die op het internet te koop is. “De politie kan op een betoging bijvoorbeeld in de mensenmassa lopen en met zo’n lezer te weten komen wie aan de manifestatie deelneemt”, aldus Morelli.

LDH wil niet dat Mobib verdwijnt maar dat de kaart in overeenstemming wordt gebracht met de privacyvoorschriften.

De actie van donderdag werd in samenwerking met de vereniging IEB (Inter-Environnement Bruxelles) gevoerd, die voor een betere levenskwaliteit in het hoofdstedelijk gewest ijvert.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content