Mercedes-wagen legt 100 kilometer autonoom af

Mercedes-Benz is erin geslaagd om een auto van zijn S-klasse een rit van 100 kilometer te laten maken zonder tussenkomst van een bestuurder.

De Duitse luxewagenbouwer Mercedes-Benz heeft zijn S500 Intelligent Drive in augustus van Mannheim naar Pforzheim (een rit van 100 kilometer) laten rijden zonder een bestuurder aan boord. Dat heeft Mercedes bekendgemaakt aan de vooravond van het autosalon van Frankfurt.

De zelfrijdende Mercedes kreeg te maken met drukke en complexe verkeerssituaties, maar wist die probleemloos het hoofd te bieden, aldus de fabrikant.

Files De nieuwe S-klasse van Mercedes was al in staat om autonoom te rijden tijdens files. “Mercedes wil nu ook de eerste zijn om nog andere functies van autonoom rijden te introduceren. We verwachten deze doelstelling nog dit decennium te halen”, aldus Thomas Weber, hoofd van de afdeling onderzoek en ontwikkeling bij Mercedes-moederconcern Daimler.

De route van Mannheim naar Pforzheim werd precies 125 jaar ook al afgelegd door Bertha Benz, de vrouw van Mercedes-oprichter Karl Benz. Zij wilde daarmee de bruikbaarheid bewijzen van de Benz patent motor car voor alledaags gebruik, en lag zo aan de basis van het wereldwijde succes van de automobiel.

Niet voor morgen Toch is een zelfrijdende wagen in het dagelijks verkeer nog niet voor morgen, aangezien die behalve technische onder meer ook juridische obstakels moet overwinnen. Zo schrijft de Europese wetgeving voor dat een autobestuurder ten allen tijde de controle moet hebben over zijn voertuig en steeds moet kunnen ingrijpen.

“Het is duidelijk dat de zelfrijdende auto niet voor meteen is, maar in stappen gerealiseerd zal worden”, aldus Weber. “Met deze rit hebben we alvast een belangrijke stap gezet.”

Ook bij onder meer Nissan en Google zijn er autonoom rijdende auto’s in de maak. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content