Met het AEI krijgt Wallonië een nieuw agentschap voor ondernemen en innovatie

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Waalse agentschappen ASE (Agence de Stimulation Economique) en AST (Agence de Stimulation Technologique) fusioneren tot een nieuwe entiteit, het l’Agence pour l’Entreprise et l’Innovation AEI).

De Waalse agentschappen ASE (Agence de Stimulation Economique) en AST (Agence de Stimulation Technologique) fusioneren tot een nieuwe entiteit, het l’Agence pour l’Entreprise et l’Innovation AEI).De kogel is door de kerk, het ASE en het AST smelten samen tot een nieuwe organisatie, het Agence pour l’Entreprise et l’Innovation (AEI). Dat heeft de Waalse overheid beslist. Het door de lezers van Data News gekende Agence Wallonne des Télécommunications (AWT) blijft wél bestaan, maar wordt een satelliet van de nieuwe entiteit, en krijgt in die hoedanigheid een nieuwe naam: AWTIC (Agence Wallonne des Technologies de l’Information et de la Communication).

“Oorspronkelijk was het de bedoeling om ASE, AST en AWT samen te voegen tot één organisatie, maar dat leek ons geen al te best idee”, vertelt algemeen directeur Luc Simons van het AWT. “Onze organisatie heeft immers geen zuiver economische opdracht, en richt zich niet enkel tot ondernemingen. Het AWT (straks dus AWTIC) moet ook de Waalse overheid én het maatschappelijke middenveld helpen met ict-gerelateerde vraagstukken. Die eigenheid wilden we toch behouden.”

In de eerste helft van volgend jaar moet het nieuwe Waalse agentschap voor ondernemen en innovatie (AEI) concreet vorm krijgen, en wordt er een directeur aangesteld. Luc Simons zou aan het hoofd kunnen blijven van de satelliet AWTIC. “Het kan zelfs zijn dat onze ploeg groter wordt. Omdat we er de it van het ASE bij nemen als opdracht, is de kans reëel dat we extra informatici nodig zullen hebben.”

Het Agence pour l’Entreprise et l’Innovation moet de digitale, economische en technologische ontwikkeling van het Waalse gewest ondersteunen, en bedrijven helpen innoveren en vernieuwen. Wat dat concreet inhoudt, zal in de komende jaren duidelijk worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content