Meta klaagt man aan voor kopiëren van Instagram-profielen

© Getty Images

De eigenaar van de zogeheten kloonsite MyStalk is aangeklaagd door Meta. Het moederbedrijf van Instagram en Facebook stelt dat de man via geautomatiseerde Instagram-accounts ongevraagd gegevens van 350.000 mensen heeft verzameld, waaronder foto’s en video’s. Ook een leverancier van software waarmee dergelijke data kan worden verzameld – Octopus – is door Meta voor de rechter gedaagd.

In een blogpost meldt Meta dat het vorig jaar al actie heeft ondernomen tegen MyStalk. Het bedrijf zou van de eigenaar hebben geëist dat hij zijn activiteiten staakt. Ook blokkeerde Meta meerdere malen de toegang van de man tot zowel Instagram als Facebook.

Ruim honderd kloonsites opgespoord

Meta stelt dat kloonsites als MyStalk afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van zijn platform. Sinds de eerste helft van 2021 zijn door Meta naar verluidt ruim honderd kloonsites opgespoord.

Naast de eigenaar van MyStalk daagt Meta ook het bedrijf Octopus voor de rechter. Dat levert software waarmee data kan worden verzameld van onder meer Instagram en Facebook. Het gaat dan specifiek om gegevens die gebruikers op hun profiel vermelden, zoals geboortedata en telefoonnummers. Meta stelt dat Octopus niet alleen de huisregels van Meta schendt, maar ook digitale auteursrechten.

In samenwerking met Dutch IT-channel.

Partner Content