Metris wint Leeuw van de Export

Het beursgenoteerde 3D-metrologiebedrijf Metris uit Leuven krijgt dit jaar de Leeuw van de Export, de belangrijkste exportprijs van Vlaanderen.

Het beursgenoteerde 3D-metrologiebedrijf Metris uit Leuven krijgt dit jaar de Leeuw van de Export, de belangrijkste exportprijs van Vlaanderen.

Flanders Investment & Trade (FIT) kent de Leeuw van de Export jaarlijks toe aan een Vlaams bedrijf dat uitzonderlijke exportprestaties neerzet. 48 kandidaten dienden dit jaar een dossier in. Daarvan bleven na selectie zes genomineerden over: Alfacam (hogedefinitiebeelden van evenementen) uit Lint, Ecover (ecologische was- en reinigingsmiddelen) uit Malle, Financial Architects (financiële dienstverlening) uit Gent, Packo Inox (roestvrij staal) uit Zedelgem, SkyScan (3D-beeldvorming en CT-scans) uit Kontich, en Metris uit Leuven.

Uiteindelijk ging Metris met de hoogste prijs lopen. Vooral de naakte cijfers maakten indruk op de jury: Metris vervijftienvoudigde in de periode 2003-2007 zijn omzet bij niet-Belgische klanten, terwijl het aandeel van de export in de groepsomzet al die tijd rond 98 procent schommelde.

Daarnaast is Metris sinds zijn oprichting in 1995 als spin-off van de KULeuven vooral meegegroeid met zijn klanten. Daarin zag de jury een mooi voorbeeld voor andere Vlaamse ondernemingen. Metris staat voor haar symbool voor een modern soort van exporteren, waarbij de klemtoon meer ligt op het internationaal ondernemen dan op het fysiek uitvoeren van goederen of diensten.

Dankzij een doordachte overnamestrategie biedt Metris zijn klanten uit de automobiel- en luchtvaartindustrie sinds vorig jaar zowel hardware, software als diensten aan, zowel in het mechanische als in het optische meten. De omzet steeg van 6,7 miljoen euro in 2003 tot 92,7 miljoen euro in 2007. Daarvan werd 91,3 miljoen euro gerealiseerd bij niet-Belgische klanten.

De export is behoorlijk gediversifieerd: 10 procent komt uit de buurlanden (hoofdzakelijk Duitsland), 23 procent uit de rest van Europa (met het Verenigd Koninkrijk en Italië voorop), de States zijn goed voor 29 procent, en daarna volgen landen als Hong Kong, Canada, China, Japan, India en Korea.

Ook het personeelsbestand van Metris is meegegroeid. In 2003 werkten er wereldwijd 40 mensen voor het Leuvense bedrijf. Vandaag zijn dat er al 700, waarvan 110 in België. Een kwart van het Belgische personeel werkt binnen R&D om de productinnovatie te ondersteunen. Metris investeerde vorig jaar 9 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content