Michel Daerden: niets in de zakken, alles in het hoofd?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De mysterieuze ‘begrotingsrekenmachine’ van voormalig Waals minister van Begroting Michel Daerden is terecht. De ontknoping van wat een absurd filmscenario leek.

De mysterieuze ‘begrotingsrekenmachine’ van voormalig Waals minister van Begroting Michel Daerden is terecht. De ontknoping van wat een absurd filmscenario leek.

Filmscenario, Belgenmop, …: een afzwaaiende begrotingsminister die vertrekt met onder zijn arm alle gegevens over de begroting. De software, ‘samengesteld door zijn medewerkers’ (sic!), zou nu alsnog doorgespeeld zijn aan de minister die daar vandaag voor bevoegd is. Bizar verhaal…

Dat aangekaart zette Michel Daerden alles op een rijtje. Zijn uitleg: om de afwezigheid van een bruikbare tool bij zijn aankomst op Begroting te counteren, werden door de medewerkers van de minister in de loop der jaren werkdocumenten (lees: tabellen, simulaties en ‘formules die uit de applicatie vloeien van de wetten die de financiering van de Gemeenschappen en Gewesten regelen’) gecreëerd. Software: Excel. Niet echt nieuwerwets, hoewel je, zeker op vlak van simulatie en planning, zeker modernere tools kan vinden.

De cijfers waarop Excel draait, zijn dan weer afkomstig van dat fameuze boekhoudsysteem G-Com. Er wordt in het zuiden van het land al jaren uitgekeken naar de vervanging door een modernere versie (Walcomfin). Maar dat is een ander verhaal…

De woordvoerder van Michel Daerden belooft dat die “werkdocumenten ter beschikking zijn van en gebruikt worden door de bevoegde ambtenaren van begroting en financiën”, voor Gemeenschap en Gewest. Geen ‘rekenmachine’ dus, geen esoterische of geheime software en geen ontvoering van G-Com (NRB waakt!). Anderzijds is het niet helemaal zeker of Microsoft Excel wil bestempeld zien als ‘rekenmachine’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content