“Microsoft bekeek overname Nokia”

Microsoft zou recent overwogen hebben om de Finse telefoonmaker Nokia over te nemen. Maar de onderhandelingen daarover zijn afgesprongen.

Microsoft zou recent overwogen hebben om de Finse telefoonmaker Nokia over te nemen. Maar de onderhandelingen daarover zijn afgesprongen.

Een grote verrassing is het niet. Nokia kan ondanks een sterke reeks Windows Phone-toestellen geen marktaandeel van giganten als Apple en Samsung afnemen. Wel hebben beiden sinds begin 2011 een nauwe samenwerking waarbij Nokia enkel nog toestellen op Windows Phone maakt in ruil voor flink wat marketing- en ontwikkelbudget van Microsoft.

Maar volgens de Wall Street Journal is er naast die nauwe zakelijke vriendschap ook een kleine paringsdans geweest. Bronnen van de zakenkrant zeggen dat de gesprekken nog maar van deze maand dateren, maar zijn afgesprongen, onder meer omwille van de prijs en de marktpositie van Nokia.

Geen van beide bedrijven bevestigen het gerucht aan de Wall Street Journal. Wel zegt Nokia dat het normaal is dat twee partners elkaar regelmatig ontmoeten.

Het bericht komt er kort nadat Richard Yu, hoofd van Huawei’s consumentenafdeling aan de Financial times had laten vallen dat het open staat voor een overname van Nokia. Al werd later door een woordvoerder ontkend dat er concrete plannen zijn.

Wie wint?

De vraag is of een overname Microsoft echt zou helpen in de smartphonerace. Het bedrijf heeft met Nokia een trouwe partner die exclusief met hen samenwerkt terwijl andere toestelmakers volop focussen op Android, met slechts een beperkte aandacht voor Windows Phone toestellen.


Mocht Microsoft plots ook zelf smartphones maken, dan dreigt het die relaties met anderen op te blazen waardoor Windows Phone enkel met Nokia-toestellen aan marktaandeel kan winnen. Zo kreeg het bedrijf ook flink wat kritiek van laptop- en tabletmakers toen het de Surface aankondigde.

Al hoeft het niet noodzakelijk zo te lopen. Zo nam Google in de zomer van 2011 Motorola over en hoewel dat ook vragen deed rijzen uit de sector, heeft het bedrijven als Samsung, Htc of Sony niet tegengehouden om Androidtoestellen te maken. Al gebeurde die overname op het moment dat Android al een significant groter marktaandeel had.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content