Microsoft bevestigt startknop in Windows 8.1

In een blogpost geeft Microsoft meer uitleg over de grote renovatiebeurt van Windows 8. De startknop komt terug, maar het systeem krijgt in het algemeen flink wat verbeteringen.

In een blogpost geeft Microsoft meer uitleg over de grote renovatiebeurt van Windows 8. De startknop komt terug, maar het systeem krijgt in het algemeen flink wat verbeteringen. Afgelopen najaar pakte Microsoft uit met een besturingssysteem dat volledig geoptimaliseerd was voor touch. Maar het bedrijf leek te zijn vergeten dat het merendeel van zijn bestaande gebruikers op een laptop of desktop zonder aanraakscherm zat. Daardoor leidde de grote stijlbreuk tot enkele onaangenaamheden voor gebruikers.

Vandaag geeft Microsoft antwoord op die noden. Windows 8.1 (ook wel Windows Blue genoemd) brengt onder meer de startknop terug en laat je toe om meteen op te starten naar je desktop. Maar er is meer in petto.

Zo kan je het startscherm voortaan uitrusten met een eigen achtergrond en kan je een fotoslideshow via het lockscreen laten afspelen. Apps kan je voortaan filteren op naam, installatiedatum, meest gebruikt of per categorie. De zoekfunctie krijgt er voortaan een integratie met Bing bij.

Voor zakelijke functies blijft het bedrijf karig met informatie, hier zouden verbeteringen zitten op vlak van management en security.

Meerdere apps Microsoft pakt momenteel uit met een video waarin het spot met de iPad omdat deze maar één app tegelijk kan draaien. Microsoft kan er twee draaien, maar de verhouding van die apps zijn wel vastgezet door Microsoft. Dat verandert in Windows 8.1. Je kan toepassingen nu aanpassen naar eender welke grootte en tot drie apps tegelijk tonen op het scherm. Maar het belangrijkste: je kan je scherm weer indelen zoals jij dat wil.

De nieuwe versie krijgt Internet Explorer 11 en wie met zijn Microsoft-account inlogt op een nieuw toestel krijgt zijn oude instellingen automatisch terug.

De uitrol van 8.1 is gratis en volgt dit jaar. Wel volgt er eind juni al een preview op de Build-ontwikkelaarsconferentie.

Mispakt aan toestellen Windows 8 is de grootste productvernieuwing sinds Windows 95. Maar Microsoft heeft zich duidelijk blindgestaard op tabletgebruikers en toestellen met een aanraakscherm. Wie het besturingssysteem op een klassieke pc gebruikt valt in realiteit weinig terug op apps en gaat meteen naar desktopmodus. Dat voortaan rechtstreeks kunnen doen, in combinatie met een herrezen startknop, kan gebruikers misschien toch overtuigen om binnenkort te upgraden.

Officieel klinkt het dat Microsoft heeft geluisterd naar zijn klanten. Al kregen we dat verhaal ook al te horen bij de lancering vorig jaar. De nieuwe interface was zowel voor touch als voor een muisgebruiker makkelijk en naadloos te gebruiken. Dat blijkt nu toch niet zo evident te zijn geweest gezien Microsoft desktopgebruikers de mogelijkheid geeft om terug te gaan naar hun oude omgeving.

Partner Content